Pääkirjoitukset

Isot linjat on jo vedetty

Tasavallan hallitus kokoontuu tänään kaksipäiväiseen budjettiriiheensä laatimaan valtiolle talousarviota ensi vuodelle. Julkisesta keskustelusta voisi päätellä, että kahden päivänä aikana päätetään todella suurista ja kansakunnan elämää syvältä luotaavista asioista.

Arki on kuitenkin kuvitelmia tavallisempaa. Budjetin loppusumma, 53 miljardia euroa on koko lailla päätöstä vaille valmis ja budjettiriihessä viilataan enintään muutaman kymmenen miljoonan euron lisäyksiä tai vähennyksiä. Isot linjat vedettiin jo kevään kehyspäätöksiin, jos kohta päähallituspuolueiden puheenjohtajavaihdokset ja niiden myötä keskeisten ministerien vaihdokset ovat kohottaneet paineita joihinkin muutoksiin.

Päähallituspuolueita, kokoomusta ja sosiaalidemokraatteja johtavat verekset voimat, poliittista menestystä ja onnistumista janoavat miehet. Erityisen kova näytön paikka on valtiovarainministerillä, SDP:n uudella puheenjohtajalla Antti Rinteellä. Hänen on saatava puumerkkinsä budjettikirjaan ja osoitettava, että juuri hän oli oikea valinta kannatusongelmissa kärvistelevälle puolueelleen.

Siksi viime viikkojen poliittinen keskustelu on teemoittunut lapsilisien leikkauksia kompensoivilla verovähennyksellä sekä pienimpiin eläkkeisiin suunnatuilla vähennyksillä. Puheet ovat olleet kovia, vaikka niiden pitäjät tietävät erinomaisen hyvin, ettei niillä ole mitään vaikutusta suuntaan tai toiseen. Lapsiperheiden ja eläkeläisten murheet ovat kuitenkin kelpo astaloita politiikan tekoon, kansansuosion kalasteluun.

Yleensä, kun hallitus kokoontuu laatimaan ehdotustaan valtion talousarvioksi, sen käytössä ovat parhaat ja uusimmat talousennusteet. Hallitus kuulee tänään asiantuntijoiden arviota Ukrainan kriisin ja siitä johtuvien Venäjän pakotteiden ja vastapakotteiden vaikutuksista Suomen kansantalouteen. Tieto on tärkeätä, ja se edistää hahmottamaan kokonaistilannetta, mutta perinteistä valtiovarainministeriön talousennustetta ei ministereillä nyt ole käytössään.

Siitä huolimatta talouskurjuuden koko kuva on ilmeisen hyvin päättäjien tiedoissa. Suomen kansatalous on edelleen syväjäässä, ja Venäjän tilanne vaikeuttaa sitä entisestään. Työttömyys on loppukesästä kääntynyt kasvuun, teollisuuden investoinnit vähäisiä ja budjetin katteeksi otetaan lisää velkaa, tosin vähemmän kuin edellisillä kerroilla.

Kaikesta huolimatta hallituspuolueet uskovat menestyvänsä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Mitäpä muuta ne voisivatkaan uskoa? Siksi vaalikauden viimeinen budjetti on saatava näyttämään paremmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

Viiden puolueen hallituksessa on mukana poliitikkoja, jotka löytävät vielä nyt tehtävät päätökset edestään. Kaikki eivät pääse tai joudu oppositioon vahvistamaan kadonnutta kannatustaan ja arvostelemaan seuraavaa hallitusta. Tuskin nykyinen oppositio aivan keskenään kykenee keväällä rakentamaan uutta hallitusta.

Menot