Pääkirjoitukset

Isoveli tarvitsee toimivat pelisäännöt

Suomen ja suomalaisten kokemat turvallisuusuhkat ovat muuttuneet jyrkästi viestintäteknologian kehittyessä. Oletettu tai todellinen vihollinen ei puno juoniaan jossakin rajojen takana, vaan pahantahtoiset tahot ovat siellä missä suomalaisetkin, tietoverkoissa.

Viranomaisten tiedonhankintaa pohtinut puolustusministeriön työryhmä on oikeassa: Suomeen on korkea aika saada tiedustelua koskeva lainsäädäntö. Vaikka turvallisuusuhkat eivät suoranaisesti Suomeen kohdistuisikaan, niihin pitää varautua ja niistä on pysyttävä tietoisena.

Verkkovakoilu ja kansainvälisen terrorismin uhka ovat todellisuutta.

On karu totuus, ettei Suomen turvallisuusviranomaisilla ole lainsäädännöllisiä eväitä pysyä hereillä lisääntyvien kyberuhkien edessä.

Jos muut valtiot jo valvovat verkossa, ei Suomikaan voi nukkua viatonta ruususenunta. Jos et ole verkossa hereillä, olet ulkona kaikesta.

Rajanvedosta tulee alkavassa lainsäädäntötyössä erittäin vaikeaa. Edelleenkin on suhtauduttava hyvin pidättyvästi verkkovalvonnan ulottamiseen tavallisten suomalaisten viestiliikenteeseen.

Kansalaisten perusoikeuksien kunnioittaminen on avoimen yhteiskunnan edellytys. Jos ja kun suomalainen isoveli valvoo, sillä on oltava tiukat ja yksiselitteiset pelisäännöt.

Liikenneministeriö kantaa huolta suomalaisten perusoikeuksista ja kavahtaa verkkovalvontaa, jossa sen mukaan ei pystytä erottamaan kotimaista tietoliikennettä ulkomaisesta.

Laajaa ja avointa keskustelua verkkovalvonnasta tarvitaan liikenneministeriön vaatimalla tavalla. Piruja ei kuitenkaan pidä ensimmäiseksi maalata seinille.

Terroristilla ei pidä olla tietosuojaa tai viestintäsalaisuutta, mutta tavallisella kansalaisella ja muun muassa yrityksillä sitä vastoin pitää olla.

Suomalaisilla on onneksi kaikki syyt luottaa omiin viranomaisiinsa, niin puolustusvoimiin kuin suojelupoliisiinkin. Kukaan ei lisäksi ole ajatellutkaan, ettei verkkovalvonta olisi tehokkaasti ja parlamentaarisesti valvottua toimintaa. Isoveljelläkin pitää olla valvojansa.

Turvallisuuspoliittisissa ratkaisuissaan viime vuosina hapuillut Ruotsi on verkkotiedustelussa ja ennen muuta avoimuudessa kaukana Suomen edellä.

Ruotsin viestitiedustelulaitos FRA on saanut jo vuosia valvoa Ruotsin rajat ylittävää viestiliikennettä. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo onkin kertonut torjuneensa jopa terrori-iskuja FRA:n tehokkaan tiedustelun ansiosta (Yle uutiset 14.1.).

Länsinaapurissa ei kierrellä myöskään sitä, että useat maat vakoilevat Ruotsissa.

Paha sana sanotaan Ruotsissa niin kuin se on. Säpon johtaja Anders Thornberg nimeää suoraan Venäjän eniten ruotsalaisia urkkivaksi valtioksi. Säpon mukaan tiedusteluviranomaiset ovat Venäjän poliittisen johdon keskeisiä työkaluja.

Menot