Pääkirjoitukset

Israel jää yhä enemmän yksin

Oikeistolaisen Likudin voitto Israelin parlamenttivaaleissa varmisti, ettei maan politiikassa ja palestiinalaisvaltion perustamisessa ole odotettavissa suuria edistysaskeleita.

Sen sijaan muutoksen tuulet puhaltavat Washingtonista. Presidentti Barack Obamalla on virkakautensa viime metreillä ilmeinen tarve kääntää Israelin kurssia kohti rauhantahtoisempaa politiikkaa.

Tähän asti Yhdysvallat on ollut veto-oikeudellaan Israelin tuki ja turva YK:n päätöksentekoelimissä. Ääni kellossa on historiallisella tavalla toinen, kun käsitellään Israelin mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia palestiinalaisalueilla.

Israelin vaalivoittaja, Likudia johtava pääministeri Benjamin Netanjahu on onnistunut suututtamaan amerikkalaiset. Taustalla on Netanjahun vaalien alla esittämä palestiinalaisvaltion perustamisen täysin tyrmännyt lausunto. Vaalivoitolla on nyt hintansa.

Netanjahu on vetänyt sanojaan sovinnollisin sävyin takaisin, mutta se ei säästänyt häntä vastatoimilta. Tilannetta ei auta myöskään se, että Israel on jäänyt juuri kiinni Yhdysvaltain ja Iranin välisten ydinohjelmaneuvottelujen urkinnasta.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Denis McDonough vaati palestiinalaisalueiden 50 vuotta kestäneen miehityksen lopettamista ja Palestiinan kansalle oikeutta elää omassa, itsenäisessä valtiossaan.

Kansliapäällikön lausunto on poikkeuksellisen jyrkkä, vaikka Yhdysvallat onkin jo pitkään ja jopa presidenttikausien yli ollut osapuilleen samalla linjalla.

Likud ja sen uskonnollis-oikeistolaiset kumppanit pitävät korkeimpana päämääränään, eivät rauhaa, vaan Israelin olemassaolon turvaamista tarvittaessa jopa häikäilemättömän kovin keinoin.

Ikiaikainen kiista juontaa suoraan juurensa kauas historian hämäriin ja korostetusti Israelin valtion perustamiseen toisen maailmansodan jälkeen. Juutalaisväestö valtasi arabeilta kovin ottein näiden asuinalueita Britannian tuolloin hallitsemasta Palestiinasta. Tuon jälkeen käydyt sodat ja kansannousut eivät ole voineet olla jättämättä katkeria jälkiään.

Jälleen kerran esille noussut vanha kysymys Israelin miehittämien alueiden ja palestiinalaisvaltion kohtalosta on äärimmäisen vaikea.

Pyhää maata ei ole paljon jaettavaksi. Alueet, joiden puolesta on vuodatettu hirvittäviä määriä verta, ovat hyvin rajallisia kaistaleita.

Kiistaan tarvitaan kaksi. Palestiinalaisten Hamas pitää yhä päämääränään Israelin valtion tuhoamista. Se on tappavan hedelmätön lähtökohta. Palestiinalaishallinto puhuu mielellään rauhasta, mutta seuraavassa käänteessä leimahtaa viha.

Yhdysvallat on elintärkeä kumppani Israelille, jonka jättäminen täysin yksin olisi liian iso riski. Siksi jäätävä kausi suhteissa on todennäköisesti ohimenevä.

Kansainvälinen yhteisö tarvitsee vastavuoroisesti myös Israelia, joka on vahva vastavoima kauhun vallassa isoja alueita Lähi-idässä pitävälle Isikselle.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic