Pääkirjoitukset

Itä-Ukraina valumassa Putinin syliin

Ukrainan tuoreen rauhansuunnitelman piti vahvistaa hallituksen ja separatistien välille sovittua hataraa tulitaukoa, mutta toisin on käynyt: separatistit jatkavat sotatoimia mistään piittaamatta. Ukraina on vastannut ilmoittamalla, etteivät sen joukot vetäydy rauhansuunnitelman mukaisella tavalla.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi sunnuntaisessa televisiopuheessaan, että ukrainalaisten pitää olla valmiita puolustamaan maataan, jos rauhansuunnitelma epäonnistuu.

Ukrainassa on ilmeisesti havahduttu huomaamaan rauhansuunnitelman merkitys.

Sovittu 30 kilometrin levyinen demilitarisoitu vyöhyke sodan osapuolten välissä on todellisuudessa Ukrainan uusi kaakkoisraja.

Separatistit eivät luovu alueestaan, vaan päinvastoin pyrkivät todennäköisesti vielä laajentamaan sitä. On kysymys vain ahneuden rajoista ja tilanteen lukemisesta.

Valitettavasti näyttää siltä, että separatistien hallussaan pitämät alueet eivät koskaan enää palaa Kiovan hallituksen haltuun. Niiden kohtalo alkaa olla yhtä sinetöity kuin Krimin.

Presidentti Poroshenkon kykyjä pitää puoliaan venäläistä virkaveljeään Vladimir Putinia vastaan on epäilty. Epäilyt ovat käymässä toteen. Poroshenko on jäänyt jyrän alle; hän on pystynyt pitämään neuvotteluissa yhtä huonosti puoliaan kuin Ukrainan armeija taistelukentällä.

Separatistit ovat Venäjän tuella onnistuneet tavoitteissaan sotilaallisesti, mutta ennen muuta poliittisesti.

Vladimir Putinin masinoiman suunnitelman taakse on saatu huijattua kriisin eri osapuolia edustavan yhteysryhmän kautta myös pysyvää rauhaa ajavat tahot.

Etunenässä pelinappulalta näyttää Ety-järjestö, jonka välityksellä rauhansuunnitelma saatiin aikaan.

Etyj-tarkkailijoiden määrä Ukrainassa on tarkoitus kaksinkertaistaa nykyisestä 250:sta 500 tarkkailijaan. He joutuvat todennäköisesti vain toteamaan tapahtuneen.

Sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon ei löydy haluja niin kauan kuin tilanne on sekava ja räjähdysherkkä. Kaikkinaisen sekavuuden aikaansaaminen on kaiken aikaa ollut Venäjän tarkoitus.

Laajat alueet itsenäisestä Ukrainan valtiosta ovat jo käytännössä Vladimir Putinin hallinnassa ja vieläpä ilman, että Venäjän joukkojen on tarvinnut virallisesti niitä vallata.

Käynnissä on jo pitkään ollut klassinen soluttautumissuunnitelma. Venäjän puoliavoimesti tukemat separatistit ovat tehneet likaisen työn, josta voiton hedelmät korjaa Vladimir Putin.

Separatistien hallussaan pitämästä alueesta voi tulla tavalla tai toisella autonominen osa Ukrainaa.

Suoraan valtapolitiikan oppikirjasta kopioituun kaavaan kuuluu, että itsehallintoaluetta johtamaan nostetaan nukkehallitus, jonka langat ovat tukevasti Putinin käsissä. Venäjän presidentti voi siten kätyreidensä kautta sekaantua Ukrainan sisäisiin asioihin.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic