Pääkirjoitukset

Itsenäistä korpivaellusta

 

Katastrofista toiseen. Sitä on suomalaisen taival kehdosta hautaan.
 
Kun katselee, kuuntelee ja lukee suomalaisten politiikkojen ja taloustirehtöörin kommentteja, ei tässä valtakunnassa ole hyvää ja positiivista nähty sitten Aatamin syntymän. Oma muistini kantaa piakkoin puolen vuosisadan taakse, mutta harvassa ovat muistikuvat valtakunnan isien ja äitien hersyvästä hyvänolon tunteesta.
 
Kulman takana paukahtaa joku aikapommi takuuvarmasti viimeistään huomenna. Jos ei huomenna, niin viimeistään ensi viikolla. Jos ei vielä ensi viikolla, niin takuuvarmasti keväällä. Jos ei vielä ensi keväänä, niin ainakin jonakin keväänä. Jos ei jonakin keväänä, niin viimeistään jonakin syksynä.
 
Perskutarallaa, ei ole valon häivähdystä suomalaisessa yhteiskunnassa näkyvissä. Ikuista korpivaellusta. Vai oletteko kuulleet yhdenkään valtakunnan tai kuntatason poliitikon ylistäneen edes yhtä oikein hoidettua asiaa.
 
Miksi äänestäisi tällaisia synkistelijöitä? Haukkuvat joka tapauksessa vielä äänestäjänsä osaamattomaksi ja tietämättömäksi: Ei kansa ymmärrä.
 
Takavuosina Suomen luottoluokituksen a-kirjainten rivistö mahtui tuskin yhden Kalle Päätalon romaanin sivuille. Valtion virallinen pessimisti ulvoi romahduksen olevan jo puoliksi päällä. Nyt kun a-kirjaimet ja plusmerkit sopivat jo nykyaikaiseen puhelinluetteloon, niin eikös vain kuulunut: Mitäs minä sanoin!
 
Ei ole kuin pieni hetki, kun EK:n tuore julkikuva Ilpo Kokkila vakuutti, että Suomen valtio pelkästään velkaantuu, liki koko kansa ikääntyy haudan partaalle ja teollisuuden kilpailukyky on todennäköisesti maailman heikoin.
 
Kyllä noilla eväillä on pakko mennä heikosti! Semmoista rätinkiä ei pöytään pistetä, että meillä olisi jokin asia hyvässä kunnossa. Kaikki on päin repaleista housun persusta.
 
Voi pojat sentään, miten hyvin Kreikalla, Espanjalla ja Portugalilla meneekään. Rahaa tulee siellä naapurin kantamana ovista ja ikkunoista, me vain velkaannutaan.
 
Vai kuinkas ne asiat todellisuudessa ovatkaan? Ymmärsinkö aivan väärin?
 
Mutta onneksi on itsenäinen valtakunta, ainakin nimellisesti.
 
Hyvää itsenäisyyspäivää!

Päivän lehti

30.3.2020