Pääkirjoitukset

Jääkiekon torjuttava päävammoja

Suomalaisen jääkiekon päivän puheenaihe on 17-vuotiaaseen pelaajaan Kuopiossa kohdistunut taklaus, josta ulkopuolinen teki lastensuojeluilmoituksen.

SM-liiga ja jääkiekkoa seuraavat ovat hämmentyneitä – ilmoitus on saanut vastaansa lähinnä hyväntahtoista naurua. Tässä ei ole ihmettelemistä, sillä taklaus seurauksineen ei ole lastensuojelun piiriin kuuluva asia.

Se on kuitenkin lajille hyvä muistutus siitä, että myös jääkiekko on osa yhteiskuntaa. Jos kuri ja tavat eivät SM-liigan johdolla ole kaukalossa kunniassa, puheet alkavat jääkiekon ulkopuolisessa maailmassa.

Paljon keskustelua herättäneen taklauksen todellinen ongelma on nuoren pelaajan loukkaantuminen. Taklaus kaatoi hyökkääjän ja hänen päänsä iskeytyi jäähän. Aivotärähdyksestä toipuminen voi kestää viikkoja.

Oulun yliopistosairaalan neurologi Satu Winqvist on huolissaan jääkiekkoilijoiden päävammoista. Hän varoittaa Aamulehdessä (20.2.) vähättelemästä niitä ja kertoo, että neurologit eivät puhu aivotärähdyksistä vaan ”erittäin lievistä aivovammoista”.

Mitä jo lievästä iskusta voi seurata? Pysyviä aivo-oireita, korostaa Winqvist – eikä äänessä ole aivotutkimuksen yksityisajattelija!

Kun aivoihin kohdistuneesta iskusta voi seurata elinikäisiä oireita, on jääkiekkoilijoiden pään suojelemiseen kiinnitettävä paljon nykyistä enemmän huomiota.

Aivojen pysyvän vammautumisen vaara on otettava todesta.

Kaiken lisäksi olisi harhaista keskustella yhdestä kunnon tärähdyksestä. Kaukalossa luistelee lukemattomia kiekkoilijoita, joiden uraa varjostaa monta aivotärähdystä.

Myös muutamien suomalaisten ammattilaispelaajien ura on päättynyt ennen aikojaan aivojen vaurioitumiseen.

Pinnan alla on näkymättömissä vielä vaara, jonka kokoa voi vain aavistella.

Aivotutkijat epäilevät, että päähän kohdistunut isku ja sitä seurannut aivovamma voi puhjeta sairaudeksi vasta hyvin pitkän ajan kuluttua.

Pahimmassa tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset huippukuntoiset nuoret jääkiekkoilijat ovat ennen aikojaan aivovammojen jälkitilaa potevia sairaita vanhuksia.

Tällä vaihtoehdolla ei pidä pelotella, koska tieteellinen tutkimus jää vielä vastausta vaille monen keskeisen kysymyksen kanssa.

Jääkiekko on kaiken ikäisten massojen harrastus ja siksi pelaajien turvallisuuden hyväksi on venyttävä tekemään myös kovia päätöksiä.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen ei missään mielessä vähättele päävammoja. Hän lupaa, että liitto tekee päätöksiä pelaajien turvallisuuden lisäämiseksi.

Mitä on tehtävissä, siihen vastaukset löytyvät lajin sisältä.

Paine ratkaisuihin kasvaa myös odottamattomalta suunnalta: ex-liigapelaajat ovat huolissaan omien lastensa terveydestä kiekkokaukaloissa.

Hyvä näin, jääkiekkoa ovat tosin aina pelanneet joidenkin vanhempien lapset.

Päivän lehti

30.3.2020