Pääkirjoitukset

Järjestöt kovan viinakurin asialla

Alkoholilakia on tiukennettava, kovistelee 21 järjestöä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukselle osoitetussa vaatimuksessa. Allekirjoittajien joukossa ovat syöpäjärjestöt, A-klinikkasäätiö ja Suomen Vanhempainliitto.

Järjestöt ihmettelevät, miksi hallitus ei ole tehnyt päätöksiä alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisessä, vaikka kielto on allekirjoittajien tulkinnan mukaan kirjattu hallitusohjelmaan.

Mielikuvamainonnan kielto edistää lapsen etua, korostavat järjestöt. Nykyinen mainonta aikaistaa ja lisää nuorten alkoholinkäyttöä ja nuorena aloitettu juominen ennakoi aikuisiässä päihdeongelmia, tulkitsevat lain tiukentajat.

Esityslistalla on myös muun muassa ruokakaupoissa ja kioskeissa myytävän oluen laimentaminen sekä kielto myydä alkoholia sunnuntaisin ennen puoltapäivää.

Laajan esityksen hyvää tarkoitusta ei ole aihetta epäillä. Monet järjestöistä ovat tekemisissä päivittäin alkoholin aiheuttamien ongelmien kanssa ja tästä avautuvasta näkymästä kumpuaa aito halu raitistaa Suomea.

Viina tappaa, aiheuttaa kodeissa sosiaalista hätää, vie työpaikan ja aiheuttaa syrjäytymistä. Suomalaisen alkoholiongelman koko kuva on synkkä ja masentava.

Tilastot eivät kerro alkuunkaan kaikkea – ainakaan, jos siitä ei osaa lukea. Alkoholin aiheuttamat kuolemat lasketaan tuhansissa, päihteiden liikakäyttö selittää kuitenkin paljon suuremman suomalaisen joukon kuolemaa.

Vetoomuksen allekirjoittaneet järjestöt puhuvat alkoholilain tiukentamisesta, asiallisesti kysymys on alkoholikurin tiukentamisesta.

Linja on tuttu, sillä ratkaisua haetaan yhteiskunnan suunnasta. Sen asia on laatia nykyistä tiukemmat pelisäännöt ja myös valvoa niitä.

Yksilöiden ja perheiden – äitien ja isien – vastuusta vetoomuksessa ei mainita sanan sanaa. Tätä voi selittää tietysti sillä, että kannanotto on suunnattu maan Kataisen hallitukselle.

Mutta rehellisyyden nimissä olisi syytä korostaa myös ihmisten omaa vastuuta elämästään ja suhtautumisestaan alkoholiin kuten kaikkiin päihteisiin.

Vetoomuksen allekirjoittajia ohjaa vahva usko siihen, että tiukka kuri hillitsee juopottelua, torjuu alkoholiongelmaa ja suojelee lapsia ja nuoria viinan vaaroilta.

Mitä mahtaisi seurata sunnuntaiaamun alkoholikiellosta? Kukaan sitä ei voi tietää, uskolle on tilaa kuten myös ennusteille ihmisten käyttäytymisestä.

Jossain kohtaa tiukan kurin Suomessa tulee vastaan raja. Sen ylittäminen petaa tilaa alkoholin pimeälle kaupalle.

Vaara viinan loppumisesta ennen aikojaan voi kasvattaa Alkosta haettavan lastin määrää ja kun on enemmän viinaa, enemmän viinaa myös juodaan.

Pelkästään suomalaista alkoholipolitiikkaa ei enää edes ole, koska rajat ovat auki ja tuonti varsinkin Virosta valitettavan paljon kansaa innostavaa.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic