fbpx
Pääkirjoitukset

Järkipuhetta terveydenhuollosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti torstaina aloitteen suomalaisen perusterveydenhuollon uudistamiseksi.

THL:n hämeenlinnalainen ylijohtaja Marina Erhola toimi aikaisemmin Hämeenlinnan seudun terveyskeskuksen ylilääkärinä. THL:n korkeimpaan johtoon on hänen mukanaan toivottavasti päätynyt käytännön näkemystä terveyskeskusten arkipäivästä.

THL:n aloitteen nimi on lupaus suomalaisille: Jonottamatta hoitoon.

THL aivan aiheellisesti huomauttaa, että eräiltä osin yleensä paljon parjattu suomalainen terveydenhuolto toimii hyvin. Erikoissairaanhoidosta puhuttaessa yleensä esillä ovat vain takavuosien leikkausjonojen kaltaiset ongelmat ja se, miten hirmuisen kalliiksi se koituu talousahdingossaan rypeville kunnille.

Tosiasiassa suomalaisille tuotetaan julkisin varoin erinomaisen korkeatasoista erikoissairaanhoitoa. Pahimmat puutteet ovat perustasolla. Nimenomaan ne poikivat luvattoman paljon kuluja erikoissairaanhoitoon.

“Terveydenhuollon kivijalka, terveyskeskusjärjestelmä, ei kykene tarjoamaan riittäviä avosairaanhoidon vastaanottopalveluja”, ylijohtaja Marina Erhola tiivistää. Asia on hyvä sanoa ääneen kuten myös se, että terveydenhuollon kustannuksia ei saada kuriin ilman toimivaa perusterveydenhuoltoa. Juuri tämän kaltaista järkipuhetta tarvitaan.

Terveyskeskusten riippakivenä on edelleen käsitys, jonka mukaan lääkärille ei pääse jonottamatta. Valitettavasti kysymys ei ole pelkistä leikillisistä arvauskeskus-käsityksistä ja ennakkoluuloista.

Jos mitään varsinaista kiireellistä vaivaa ei ole, lääkäriaika voi siirtyä aikojen päähän, mikä siirtää potilaan hakemaan usein automaattisesti muita vaihtoehtoja. Odotusaikana vaiva saattaa pahentua ja voidaan joutua turvautumaan kalliiseen erikoissairaanhoitoon tai joskus jopa siihen, että vakavakin sairaus jää kokonaan hoitamatta.

Hoitoa tarvitsevat törmäävät jatkuvasti eriarvoisuuteen, joka ei kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan. Läheskään kaikilla ei ole varaa mennä automaattisesti vaivoineen yksityiselle, kun julkinen väylä ei vedä.

THL:n mukaan perusterveydenhuoltoa pitää vahvistaa monipuolistamalla palveluiden tuottajakuntaa. On järkipuhetta tunnustaa avoimesti jo pitkään havaittavissa ollut kehityssuunta, joka on osin ideologisista syistä edelleen päättäjille kuuma peruna.

Terveydenhuoltoa ei saada kuntoon, jos palveluiden tuottajiksi ei nykyistä huomattavasti laajemmin oteta yksityisiä terveydenhuoltoalan yrityksiä.

Isot avoimet kysymykset koskevat työnjakoa ja kustannuksia. Luonnollisesti on torjuttava terveyskeskusten rapautuminen entisestään. Miten siinä onnistutaan?

Kustannukset puolestaan eivät saa karata.

Järjestelmä voisi toimia niin, ettei potilas tiedä eikä varsinkaan välitä siitä, saako hän julkista vai yksityistä hoitoa. Tärkeintä on se, että sairaat hoidetaan ajallaan ja tasapuolisesti.

Menot