Pääkirjoitukset

Jätevesiremonttien takaraja lähenee

Haja-asutusalueiden asuinkiinteistöjen jätevesiremontit ovat edenneet varsin verkkaan, vaikka aikaraja on tuota pikaa tulossa vastaan. Viemäriverkoston ulkopuolisten kiinteistöjen on täytettävä puhdistusvaatimukset vuoden 2016 maaliskuun puoliväliin mennessä.

Kiinteistökohtaisten jätevesien puhdistuslaitteiden hankkimista ja asentamista suunnitellaan ympäristöministeriössä vauhditettavaksi jopa uhkasakolla. Viranomaisten otteet ovat kovenemassa kun määräaika lähestyy.

Sakoilla uhkailu ei kuulosta kovin hyvältä, sillä moni maaseudulla asuva on vähävarainen vanhus, jolla ei yksinkertaisesti ole varallisuutta hankkia useita tuhansia euroja maksavia laitteistoja.

Arviolta kahdessa kolmesta kiinteistöstä pitää vielä muuttaa jätevesijärjestelmänsä asetuksen mukaiseksi. Internet ja opaskirjaset ovat tietoa pullollaan, mutta varsin moni kansalainen on lukuisten ratkaisuvaihtoehtojen vuoksi ymmällään siitä, mitä heidän kannattaisi tehdä.

Maaseudulla kiertävien konsulttien ja laitemyyjien joukossa on valitettavasti ollut myös ahneita huijareita, jotka levittävät väärää tietoa pyrkiessään kansalaisten lompakolle.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvojat opastavat parhaillaan eri puolilla Kanta-Hämettä jätevesien oikeaoppista käsittelyä. Ely-keskuksen rahoittamaa neuvontaa saa puolen vuoden aikana tuhatkunta haja-asutusalueen kiinteistöä. Puolueeton neuvonta tulee tarpeeseen ja on oikeastaan ihme, että sitä on organisoidusti tarjolla vasta nyt.

Pitkä siirtymäaika on laajoissa hankkeissa paikallaan, kun noin miljoonan suomalaisen jätevedet käsitellään kiinteistökohtaisesti ja heistä suurella osalla on käsittelyssä ainakin jotain kohennettavaa. Vanhat, aikanaan ajanmukaiset järjestelmät eivät enää täytä kiristyneitä määräyksiä.

Valitettavasti turhan suuri osa jättää korjaustoimet aivan viime tippaan. Tällöin hoppu on kahta kauheampi ja tilanne synnyttää myyjän markkinat.

Rankimmat puhdistusvelvoitteet koskevat luonnollisesti kiinteistöjä, joissa on juokseva vesi, vesivessa, suihku ja pesukoneita. Kantovedelliset kesämökit ja pihasaunat, joissa ei ole sisävessaa eikä painevesilaitteistoja, eivät vaadi juuri muutoksia, kunhan jätevesi ei pääse suoraan vesistöön.

Jätevesien uudet käsittelymääräykset aiheuttavat haja-asutusalueella tuntuvia lisäkustannuksia ja sadattelua. Lainsäädännön ja ohjeiden puutteet veivät alussa hanketta huonoille urille.

Vastapainona, palkkiona panostuksesta on odotettavissa entistä puhtaampi ympäristö. Toimien tarkoituksena on estää jätevesien pääsy rehevöittämään ja pilaamaan vesistöjä.

Yksi mummonmökki tai kesäasunto eivät luonnon fosforikuormitusta paljon lisää, mutta laajoilla valuma-alueella yhteisvaikutus voi olla merkittävä. Silti voi käydä niin, että pakkoinvestoinnit ovat yliampuvia ja hyttystä ammutaan tykillä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic