Pääkirjoitukset

Jättipankin huojumisesta pääsärkyä kaikille

Saksan suurimman luottolaitoksen Deutsche Bankin pörssikurssi on laahannut alimmalla tasollaan sitten 1980-luvun. Pelkästään tänä vuonna Deutsche Bank on menettänyt markkina-arvostaan noin puolet.

Viimeisin isku oli pelon aiheuttama. Sijoittajat ovat paenneet siksi, että pankki saattaa joutua maksamaan peräti 14 miljardin euron sovittelusakot finanssikriisiä edeltäneistä asuntolainajärjestelyistään.

Deutsche Bankin pääjohtaja uskoo lopullisten korvausten jäävän tätä summaa pienemmiksi.

Ongelmia Deutsche Bankilla on kuitenkin ollut jo pitkään.

Ennen surullista finanssikriisiä Deutsche Bank laskettiin maailman velkaantuneimmaksi, ja nyt painajaispankiksikin kutsuttu Deutsche on määritelty suurimmaksi yksittäiseksi järjestelmäriskin lähteeksi koko maailmassa.

Periaatteessa ongelma on Saksan käsissä, mutta vain periaatteessa. Kaikki nimittäin muistavat, mitä tapahtui, kun Lehman Brothers päästettiin kaatumaan syksyllä 2008. Toki samoihin aikoihin tapahtui paljon muutakin.

Finanssijärjestelmän horjuessa esimerkiksi Suomen bruttokansantuote laski vuonna 2009 yli kahdeksan prosenttia. Pankkikriisiä tai samanlaista sekamelskaa ei siksi halua kukaan.

Toisaalta kukaan ei halua mustaa pekkaa omiin käsiinsä. Tästä syystä poliittinen kulissipeli Deutsche Bankin pelastamisesta käy kuumana.

Saksalaislehti Die Zeit kertoi keskiviikkona, että Saksan hallitus valmistelee jo pelastussuunnitelmaa Deutsche Bankin varalle.

Suunnitelmaa käytettäisiin vain äärimmäisessä hädässä, tosin sellainen voi olla käsillä jo lähiaikoina.

Pankin osien myynti, valtiontakaukset ja osittainen kansallistaminen ovat ainakin mukana kaavailuissa.

Kokonaan oma lukunsa on se, miten liittokansleri Angela Merkel lopulta suhtautuu Deutsche Bankiin. Ainakin toistaiseksi Merkel on vakuuttanut torjuvansa pankin mahdolliset avunpyynnöt.

Linja on tuttu: Periaatteet, joiden mukaan yhteisvastuullisia pelastustoimia ei käytetä, ovat käytössä myös nyt.

Ongelma vain on, että Deutsche Bank on aivan liian suuri, jotta sen voisi päästää kaatumaan.

Menot