Pääkirjoitukset

Joe Biden itse voi vielä tuhota mahdollisuutensa

Demokraattien vaalikuohussa näyttää unohtuneen, että olisi tehtävä muutakin kuin soimattava Donald Trumpia. Hänen heikkoutensa ovat jo tunnettuja.
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden esiintyi Milwaukeessa Wisconsinissa kuvatulla puoluekokousvideolla maanantaina. Kuva: epa08610085
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden esiintyi Milwaukeessa Wisconsinissa kuvatulla puoluekokousvideolla maanantaina. Kuva: epa08610085

Yhdysvaltain demokraattisen puolueen etäpuoluekokous päättyy torstaina presidenttiehdokas Joe Bidenin puheeseen.

Presidenttiehdokkaan valintakokoukset ovat olleet perinteisesti suuria hengennostatustilaisuuksia. Nyt joukkokokoukseen ei ollut mahdollisuuksia, mutta se ei ole estänyt paatoksellisia ja tunteisiin vetoavia esiintymisiä.

Bidenilla, 77, on valtavasti meriittejä monilta eri vuosikymmeniltä, mutta vuosien vierimiseen liittyy myös hänen suurin heikkoutensa.

Hän ei ole nouseva johtaja, eikä uuden ajan airut, vaan jo hyvin kulunut kasvo ja kestoehdokas. Kolmas kerta sanoo toden: Bidenin asema on vahva ja hän näyttää ainakin toistaiseksi olevan matkalla Valkoiseen taloon.

Bidenin puolustuspuheet ja vielä paljon suoremmin hyökkäykset istuvaa presidenttiä Donald Trumpia vastaan olivat osin ääniä menneisyydestä.

Menneisyyteen kuuluu myös ”bidenismi”, se, että Joe Biden voi vielä itse tuhota mahdollisuutensa jollakin möläytyksellä.

Michelle Obaman esiintyminen vetosi syviin tunteisiin. Tarkoitus oli, paitsi hyökätä Donald Trumpia vastaan, mutta myös saada ihmiset ajattelemaan kaiholla presidentti Barack Obaman aikaa, jolloin Biden toimi hänen varapresidenttinään.

Ääni menneisyydestä oli myös Trumpia haukkuvaan kuoroon liittynyt entinen presidentti Bill Clinton. Hänen vetovoimansa saattaa olla enemmänkin työntövoimaa.

Demokraattien vaalikuohussa näyttää unohtuneen, että olisi tehtävä muutakin kuin soimattava Trumpia. Hänen heikkoutensa ovat jo tunnettuja. Pelkkä negatiivinen kampanjointi lyö arvaamatta takaisin.

Bill Clinton kysyi retorisesti, ”haluavatko he tosiaan sellaisen presidentin, joka viettää aikaansa katsomalla televisiota ja hyökkäämällä muita vastaan sosiaalisessa maailmassa”.

Sellaisenhan amerikkalaiset saattavat ehkä sittenkin nimenomaan haluta.

Jos asiakysymykset, ulkopoliittinen kokemus ja osaaminen sekä viileä harkinta ratkaisisivat, ei Donald Trumpista olisi koskaan tullut Yhdysvaltain presidenttiä.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic