Pääkirjoitukset

Johtajavaali yhden äänen varassa

Hämeenlinnan kaupunginjohtajavaaliin on reilu viikko. Sen aikana puolueet hiovat strategioitaan ja käyvät kauppaa. Kulisseissa kuohuu – kuten aina.

Kaupunginjohtajan valintaan liittyy aina yllätysten riski. Vieläkin on periaatteessa mahdollista, että esiin nousee musta hevonen, joka vie koko potin. Todennäköiseltä se ei kuitenkaan näytä.

Valintaprosessi on ollut tällä kertaa ollut harvinaisen demokraattinen.

Vaikka Timo Kenakkalan ja Päivi Laajalan nimiä ensin pimitettiin viimeiseen saakka, sen jälkeen kaupunki ansaitsee vain kehuja avoimuudestaan. Hämeenlinna järjesti kuntalaisille avoimen kärkiehdokkaiden haastattelutilaisuuden, joka otettiin ilolla vastaan.

Kuitenkin on syytä muistaa, että kuntalaiset eivät tulevaa keulakuvaansa valitse. Sen tekevät poliittiset päättäjät, ja silloin mukaan astuu väistämättä myös puoluepolitiikka.

Kenakkala on avoimesti sosialidemokraatti ja Juha Isosuo kokoomuslainen.

Pienviljelijäperheestä tuleva Laajala halusi ensin pitää puoluekantansa yksityisasianaan, mutta hetken kakisteltuaan myönsi haastattelussa maksaneensa kaksi kertaa keskustan kannatusmaksun. Puoluetausta on hänelle sekä etu että haitta.

Pro Hämeenlinnan äänillä Laajala pääsee väistämättä toiselle kierrokselle, mutta sen jälkeen tilanne on tukalampi. Taakse pitäisi saada joko SDP:n tai kokoomuksen kannattajat, eikä kumpikaan tässä tilanteessa varsinaisesti toivo keskustalaista kaupunginjohtajaa.

Kokoomusta kismittää se, että maakunnan johtoon valittiin keskustalainen Timo Reina. SDP puolestaan jäisi Laajalan tultua valituksi kokonaan ilman paikkaa kaupungin johdossa, koska kakkosjohtajan paikka jäisi Isosuolle.

Mikäli SDP:n, kokoomuksen ja Pron linjat pitävät, kaupunginjohtajavaalin saattaakin ratkaista vihreiden Martti Töttölä. Hän on ilmoittanut tekevänsä valintansa Laajalan ja Kenakkalan väliltä.

Mikäli Töttölä päätyy Kenakkalan kannalle ja Isosuo putoaa toiselta kierrokselta, kokoomuslaiset kääntynevät vanhan kumppaninsa SDP:n puoleen. Poliittisissa piireissä supistaan jo, että sosialidemokraatit ovat lupailleet kokoomukselle Ismo Uusitalolta loppuvuodesta vapautuvaa talousjohtajan paikkaa.

Jos Töttölä puolestaan lähtee muun ryhmänsä mukana Laajalan kelkkaan, arpa voi ratkaista toiselle kierrokselle menijän. Jos se on Isosuo, kokoomuksella lienee keinonsa saada SDP hänen taakseen.

Edessä on siis äärimmäisen kiinnostava kamppailu. Kun se on ohitse, uuden johtajan täytyy kuitenkin unohtaa puoluetaustansa ja tehdä hyvää yhteistyötä kaikkien valtuustoryhmien kanssa.

Sen vuoksi päättäjien olisikin tärkeää keskittyä sisältökysymyksiin ja miettiä kokonaisuutta: Millaisen johtajan Hämeenlinna todella ansaitsee?

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic