Pääkirjoitukset

Jokin raja pitää olla vääristelyssäkin

Syyriasta on lähtenyt kuolemaa pakoon kaksi miljoonaa henkeä. Joukosta on puolet lapsia. Syyrian sisällä on lisäksi kodeistaan joutunut pakenemaan neljä miljoonaa ihmistä.

Suomi ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaispakolaista. Tavanomaisesta 750 pakolaisen kiintiöstä varataan 200 paikkaa syyrialaisille ja lisäksi heille lisätään 300 ylimääräistä paikkaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kysyy hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä, onko pakolaiskiintiön kasvattaminen ja humanitaarisen maahanmuuton lisääminen sopusoinnussa julkisen talouden tasapainottamistavoitteiden kanssa.

Halla-aho sekoittaa asiat ja kaataa kiintiöpakolaisten niskaan kaiken mahdollisen lähiöiden ongelmista alkaen ja uhkaapa jopa Ruotsin lähiöväkivallan leviämisellä kotoisiin kortteleihimme.

Jokin raja pitää olla vääristelyssäkin.

Muutama sata kiintiöpakolaista on aivan eri asia kuin se, että Suomeenkin on syntymässä aikaisempaa monikulttuurisempi yhteiskunta mahdollisine ongelmineen. Siitä voi ja pitää keskustella, mutta syiden ja seurausten kanssa pitää olla tarkkana.

Pakansekoitus- ja pelottelupolitiikkaan sopivat mainiosti valtiontalouden tiukat ajat. Nyt jos koskaan on helppo luoda sellaista valheellista mielikuvaa, jossa kaikki leikkaukset johtuvat Syyrian pakolaisista.

Halla-aho vastasi Ylen haastattelussa kysymykseen, tarkoittaako hän sitä, että suomalaislasten etu olisi, ettei syyrialaislapsia vastaanoteta, seuraavasti: ”No jos sen haluaa noin muotoilla.” Taitavakin sananvääntäjä astuu joskus miinaan.

Jussi Halla-aholla ei ole minkäänlaista oikeutta asettaa hädänalaisia syyrialaislapsia jotenkin suomalaislasten tai heidän etujensa uhkaajiksi.

On harvinaisen halpamaista kääntää lapsia toisiaan vastaan tai luoda edes sellaista mielikuvaa.

Onneksi suomalaiset lapset ovat asiassa viisaampia, eivätkä ennakkoluulot ole sisäsyntyisiä.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa, ettei ”pysty mitenkään auttamaan riittävästi sodan uhreja tähän mennessä saaduilla lahjoituksilla”. Nyt tarvitaan auttavaa kättä ja hyvää mieltä, ei ennakkoluuloja.

Sekasortoisessa Syyriassa ja maan lähialueilla on käynnissä kaikkien aikojen suurin humanitaarinen avustusoperaatio. Läheskään kaikkia hädänalaisia ei voi auttaa kotimaassaan.

Kuolema ajaa ihmiset pakoon.

Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä. Kukaan ei väittää, ettei suora kuolemanpelko ole pätevä peruste pakolaisuudelle.

Suomen vastaanottama määrä, 500 pakolaista, on 0,25 promillea kahdesta miljoonasta, eli vaivainen tuhannesosan neljännes. Sitä ei voi mitenkään sanoa kohtuuttoman suureksi tai Suomen voimavaroihin nähden ylivoimaiseksi.

Päivän lehti

22.1.2020