Pääkirjoitukset

Joku voi kuunnella kännykkääsi

Matkapuhelinten salakuuntelun helppous on kännykkäajan vitsaus.

Suojelupoliisin tiedot valetukiasemien mahdollisesta käytöstä myös Suomessa eivät valitettavasti ole yllättäviä. Sitä vastoin poliitikkojen hyväuskoisuus on.

Kyberturvallisuuteen erikoistuneet tietoturva-asiantuntijat eivät anna puheluturvallisuudestaan huolestuneille paljonkaan toivoa, olivat nämä ministereitä tai matti meikäläisiä. Kohteeksi joutuneella ei ole juuri keinoja saada tietoa salakuuntelusta.

Yksinkertaisuus on viisautta: Tieto on nykypäivän kuuminta kauppatavaraa. Matkapuhelimessa sanotut asiat kuten tekstiviestitkin voivat päätyä väärien tahojen tietoon. Siksi suu on pidettävä supussa, jos tieto on vähänkään sellaista, että siitä voi olla hyötyä jollekin ulkopuoliselle taholle.

Kohteella ei ole juuri mahdollisuuksia saada selville, kuka on luvattoman kuuntelun takana tai mitkä ovat motiivit.

Kaikeksi onneksi tavallisuus suojelee. Suomalaisten peruspuhelut eli toisilleen kertomat kuulumiset kiinnostavat tuskin ketään. Siihen suohon ei hölmöinkään vakoilija lähde ehdoin tahdoin uppoamaan. Sitä vastoin valtiojohdon, liike-elämän ja etenkin turvallisuusviranomaisten on pysyttävä tarkkaavaisina.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kysyi salakuuntelusta eduskunnan syysistuntokauden viimeisellä kyselytunnilla. Niin sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kuin viestintäministeri Krista Kiurukin (sd.) olivat asiasta autuaan tietämättömiä. Se ei ole erityisen rohkaisevaa.

Suojelupoliisi tosin kiiruhti myös kuin tilauksesta oikaisemaan Ylen torstaista uutista. Lievennetyn version mukaan kuuntelun mahdollisuus on Suomessa olemassa, mutta sitä ei ole toistaiseksi todettu tapahtuneen, ei ainakaan virallisesti.

Viimeisin todellinen salakuuntelukohu lähti Norjasta. Aftenposten-lehden mukaan Oslossa on toiminut useita väärennettyjä matkapuhelinverkon tukiasemia, joiden kautta puheluita on salakuunneltu muun muassa kaupungin hallituskorttelin läheisyydessä. Maan poliitikot ovat kauhuissaan.

Yllätyksenä puhelinkuuntelun ei pitäisi tulla varsinkaan Norjassa, jossa turvallisuusviranomaiset ovat terrori-iskujen pelossa olleet jo pitkään varpaillaan.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuspalvelu NSA jäi kiinni Saksan liittokanslerin Angela Merkelin salakuuntelusta. Paljastus on maailmanpoliittisesti äärimmäisen nolo.

Skandaalilta ei tylsyttänyt terää edes se, että amerikkalaiset kiistivät presidentti Barack Obaman tienneen asiasta.

Amerikkalaiset ja mitä ilmeisimmin muutkin laajaa kybervakoilua harrastavat tahot tekevät, mitä tahtovat. Obama tosin ilmoitti Merkel-skandaalin jälkeen, että liittolaismaiden johtajia ei enää vakoilla.

Vakoilua vastaan voidaan taistella ainoastaan paljastamalla se sitä mukaa kuin tapauksia havaitaan. Hurskastelu ja pään pensaaseen työntäminen eivät auta vähääkään.