Pääkirjoitukset

Joukossa poliisinkin tyhmyys tiivistyy

Olympiavoittaja Mika Myllylän kuolema järkytti suomalaisia heinäkuussa 2011. Kuolemaan ei liittynyt rikosta, vaan asia selvitettiin kuolemansyyn tutkintana.

Poliisin tietojärjestelmiin kirjattiin yksityisyyden piiriin kuuluvaa tietoa, joka ei kuulu julkisuuteen, eikä muutenkaan kenellekään ulkopuoliselle, ei myöskään viranomaisille, joilla ei ole osaa eikä arpaa tutkinnassa.

Kansalaisten tietosuojaan kuuluva perusasia oli hämmästyttävän huonosti laillisuusvalvontaa käytännössä hoitavan virkamieskunnan tiedossa.

Pian Myllylän kuoleman jälkeen viranomaisten tietojärjestelmässä havaittiin lukuisia epäilyttäviä tietohakuja. Pyörät ovat pyörähtäneet niin, että esitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen on päädytty käräjille.

Kanta-Hämeen poliisilaitoksen kolmea poliisia koskevat tuomiot julistetaan lokakuussa Hämeenlinnan käräjäoikeudessa.

Syyteharkinta koski jopa 150 poliisia muuta valtion virkamiestä ympäri maan. Syytteen sai yhteensä 90. Tämä osoittaa, että joukossa poliisinkin tyhmyys tiivistyy, eikä yksin tässä tapauksessa.

Poliisien eri puolilla maata on epäilty urkkineen myös Anneli Aueria ja Antti Kaikkosta koskevia tietoja.

Kaikilla tapauksilla on yksi yhteinen piirre: ne ovat herättäneet suurta kohua ja uteliaisuutta. Poliisi on mennyt sumeasti iltapäivälehtien lööpeistä elämänsisältöään ammentavan virran mukana.

Kukaan poliiseista ei varmaan osannut kuvitella olevansa polkaisemassa liikkeelle koko maata koskevaa oikeusprosessia. Tietojen kaivelu oli aivan liian helppoa ja joku saattoi todellakin kuvitella, että poliisi ei jää kiinni rikoksesta.

On lähes surkuhupaisaa, että poliisi nakertaa omaa oksaansa aikoina, joina esimerkiksi lievien omaisuusrikosten kuten polkupyörävarkauksien selvittämiseen ei ole aikaa kuin joissakin harvoissa poikkeustapauksissa.

Poliisilla on tekemistä enemmän kuin voimavaroja, mutta samaan aikaan poliisimiehillä on aikaa tirkistellä tiekoneidensa ruuduilta ihmisten yksityisasioita. Syyttäjillä ja tuomioistuimillakin olisi muutakin tekemistä.

Huomattava osa syytteen saaneista on myöntänyt tarkastelleensa Mika Myllylään liittyneitä tietoja silkkaa uteliaisuuttaan. He ovat sentään rehellisiä, eivätkä kaunistele selvää asiaa.

Monet ovat välttäneet syytteet, koska ovat onnistuneet perustelemaan tietohakunsa.

Savon Sanomien (24.9) mukaan yksikään syytetyistä ei kuulu poliisipäällystöön.

Jonkinlainen vastuu poliisipäälliköilläkin pitäisi olla. Luulisihan heidän esimiesvastuussaan olevan jyvällä siitä, mitä poliisit työaikanaan tekevät.

Osa virkamiehistä on selittänyt, että tietohakuja oli tehty oppimistarkoituksessa. Siinäkin voi olla jonkinlaista perää. Nyt poliisit mitä ilmeisimmin ainakin vähän paremmin tietävät, mikä on luvallista ja mikä kiellettyä heidän ammatissaan. Oppia on ammennettu noloimman kautta.

Päivän lehti

27.1.2020