Pääkirjoitukset

Joulurauhan julistus saa yhä kaikupohjaa

Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto, kenties. Rauha on toki, vaan miten on yleisen hyväntahtoisuuden laita?
Tuokiokuva joulurauhan julistuksesta Turun Vanhalta suurtorilta vuosi sitten. Kuva: Jane Iltanen

Yleinen joulurauha julistetaan tänään Turussa. Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta lähtien.

Toive rauhasta on pysynyt maailmassa aina ajankohtaisena, mikä kertoo ristiriitaisesti sekä ihmiskunnan sotaisuudesta että rauhanhakuisuudesta. Varsinaista sotaa on nykyisin maailmalla entistä vähemmän, mutta tiedonvälitys tuo sen kauheudet liki.

Kehotus hiljaisesta ja rauhallisesta käytöksestä on näinä hektisinä vastakkainasettelun aikoina enemmän kuin tarpeen. Näinä ”sosiaalisen median” aikoina, jolloin jokaisella tuntuu olevan oikeus toisten haukkumiseen.

Jupinalle ja äkkiväärille mielipiteille löytyy somesta kaikupohjaa. Ihmiset elävät kuplissaan ja pitävät eri tavalla ajattelevia lähestulkoon vihollisinaan.

Samanmieliset kuuntelevat vain toisiaan eivätkä ymmärrä antaa arvoa muille. Maailma ei ole avartunut vaan jakautunut heimokuntiin.

Sopimattomasta, häiritsevästä käytöksestä joulurauhan julistus lupailee rangaistusta raskauttavien asianhaarain vallitessa.

Joulurauhan tausta onkin alkuaan hallinnollinen. Keskiaikaisena kuninkaanrauhan aikana tehdyistä rikkomuksista annetut rangaistukset olivat ankarampia kuin muulloin.

Enää joulurauhalla ei ole mitään oikeudellista merkitystä. Joidenkin mielestä pitäisi.

Joulurauhan julistuksesta on muovautunut pitkällinen perinne, joka pysäyttää kiireet ja johdattaa joulun viettoon.

Joulurauhan julistuksella on vahva yleisinhimillinen leima. Joulurauha julistetaan kaikille riippumatta uskonnosta tai maailmankatsomuksesta

Kuuluipa kristikuntaan tai ei, nyt on hyvä aika miettiä myös lähimmäisenrakkautta.

Jouluna on tärkeää varata aikaa läheisille ja myös itselleen ja pyrkiä karkottamaan turha kiire ja stressi.

Tauko keskellä pimeintä talvea on paikallaan. Joulun aika on syytä ottaa hengähdystaukona arjen kiireistä ja maailmantuskalta.

Materiaalinen hyvä jääköön sivuseikaksi, vaikka lapsiperheissä tätä on vaikea noudattaa.

Päivän lehti

19.2.2020