Pääkirjoitukset

Joulutauko rauhoittaa poliitikot

Eduskunta sai perjantaina käsiteltyä valtion ensi vuoden talousarvion ja aloitti kuuden viikon mittaisen joulutauon. Politiikan syksy on ollut sangen värikäs ja poliitikoille varmasti myös raskas.

Maan talous on matanut alavireisenä koko vaalikauden ajan, eivätkä hennot kasvun oraat ole vielä nousseet täyteen teräänsä. Pieniä viitteitä paremmasta on toki ilmaantunut, mutta isot ilonaiheet ovat toistaiseksi antaneet odottaa itseään.

Jos kotimaan politiikassa on ollut tukalaa, ei helppoa ole ollut Euroopassakaan. Talouskriisien palopesäkkeitä eri puolilla Eurooppa on jouduttu sammuttelemaan lyhyellä varoitusajalla. Se on vienyt aikaa niin, että oppositio on tavan takaa muistuttanut etenkin valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) kotoisten ongelmien laiminlyönneistä.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama kuuden puolueen enemmistöhallitus on valtakautensa kestäessä jo monesti kipuillut ja natissut liitoksissaan. Tuorein kiista koskee viime torstaina julkistettua sote-uudistusta ja sen toimeenpanosta syntyneitä erimielisyyksiä. Vasemmistoliitto ja vihreät uhkasivat peräti hallituskriisillä, jos päähallituspuolueet kokoomus ja sosiaalidemokraatit jyräävät hellimänsä vastuukuntamallin läpi keväällä valmistuvaan hallituksen lopulliseen esitykseen. Puolueita leimaa luonnollisesti huoli tulevasta vaalimenestyksestä ja pesäero valtapuolueisiin voi olla vielä edessä.

Näiden kahden pienen hallituspuolueen pysymisen hallituksessa ovat aina silloin tällöin varmistaneet kyseisten puolueiden valtuustot, joilta ministerit ovat hakeneet selkänojaa jatkolleen. Etenkin Vasemmistoliiton kenttä on kipuillut ja askeltaa ajoin eri tahtiin ministeriensä kanssa.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään vuoden 2015 kevättalvella. Ne leimaavat jo loppusuoralleen taittuvaa hallituskautta niin, ettei suuria poliittisia avauksia enää tehdä. Ne eivät ole toki tarpeenkaan, sillä hallitusohjelman painopisteet, kärkihakkeet kunta- ja sote-uudistus ovat edelleen pahasti keskeneräisiä.

Mikäli suhdanteet eivät parane ja valtion velkaantuminen jatkuu, kokoomuksessa on väläytelty uusia miljardileikkauksia ensi kevään kehysriihessä. Rima uusiin leikkauksiin on kuitenkin korkealla, sillä vaalipaineet kasvavat ensi vuoden puolella.

Toukokuussa järjestävillä Euroopan parlamentin vaaleilla ei juuri ole sisäpoliittista merkitystä. Niissä menestymisellä on kuitenkin vaikutuksensa puolueiden imagolle, voittaja lähtee ykköspaikalta tuleviin eduskuntavaaleihin.

Hallituspuolueiden epävarmuutta lisäävät myös niille poikkeuksellisen huonot kannatusmittaukset. Keskusta on vetänyt jo viiden prosenttiyksikön kaulan toisena olevaan kokoomukseen. Sosiaalidemokraatit puolestaan ovat pudonneet kenties pysyvästi kolmen suuren kannatuslukemista.

Todellinen mielipidemittaus tehdään tietenkin vasta vaaleissa, mutta usein on ollut niin, että hallitusvastuu syö suosiota. Päivänpolitiikan syklit ovat nopeutuneet ja sen tekijöiden kasvot kuluvat. Kansalaiset kyllästyvät niihin ja haluavat muutosta.