Pääkirjoitukset

Jouluviikon rauha rikkoontui Berliinissä

Saksan liittokansleri Angela Merkel oli tiistaina äärimmäisen kovassa paikassa.

Liittokansleri on muiden saksalaisten tavoin joutunut kohtaamaan kenties pahimman: ilmeisen terrori-iskun maansa pääkaupungissa Berliinissä. Suru on syvää.

Useita kuolonuhreja joulumarkkinoilla maanantai-iltana vaatineen rekkaiskun luonnetta selvitettiin tiistaina.

Kaikki on viitannut harkittuun terrori-iskuun, johon mallia on otettu heinäkuisesta Nizzan vastaavasta ja vielä tuhoisammasta hyökkäyksestä.

Isku on yksi jo tuskallisen pitkässä sarjassa, mutta samalla myös ainutlaatuinen.

Vuosi sitten Eurooppaa koetteli sen historian pahimpiin kuuluva pakolaiskriisi, jonka jälkiselvittelyissä Angela Merkel on joutunut avointen ovien politiikkansa takia ankaran arvostelun kohteeksi.

Traagisen iskun seuraukset voivat olla yllättävänkin laajoja ja yltää aikaisempia iskuja enemmän myös Suomeen.

Saksa ja Berliini ovat kaikin tavoin Suomea ja suomalaisia lähempänä kuin Ranska tai Belgia, vaikka esimerkiksi Pariisin taannoisia murhaiskuja ei tietysti pidäkään vähätellä.

Mielialat ovat Saksassa jo ennestään kiristyneet. On pelättävissä, että vihapuheet ja pelon lietsominen saavat uutta tuulta.

Teosta epäilty on 23-vuotias pakistanilaismies. Epäilty säilyi hengissä, joten on toiveita motiivien saamiseksi selville.

Surullista kyllä yksi terrori-iskujen ensimmäisistä uhreista on totuus, joka jää yleistysten, huhujen ja ennakkoluulojen jyräämäksi.

Samaan aikaan Turkissa murhattiin Venäjän sikäläinen suurlähettiläs. Eurooppa on varpaillaan, eikä levottomuus lue valtioiden rajoja.

Valtaa pitävät poliitikot ovat vastuussa ratkaisuista ja osin myös mielialojen rauhoittamisesta. Vastuunsa omassa lähipiirissään on kuitenkin myös aivan kaikilla, tavallisillakin kansalaisilla. Aivan liian moni voi huutaa somessa: mitäs minä sanoin! Se on kuitenkin vain pahanlaatuista jälkiviisautta.

Ihmistulvan mukana Eurooppaan on tullut ihmisiä myös ”pahoin aikein”, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luonnehtinut.

Jouluviikolla jos milloin, on kaikkien rauhaa rakastavien eurooppalaisten – ja myös tänne muualta tulleiden, turvaa ja uutta elämää hakeneiden – pidettävä yhtä.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic