Pääkirjoitukset

Juha Sipilä etenee kahden kärjen taktiikalla

Eduskuntavaalien voittaja, keskustajohtaja Juha Sipilä ei aikaillut ryhtyessään neuvottelemaan maahan uutta hallitusta. Uusi eduskunta ei ehtinyt edes kokoontua ja antaa Sipilälle virallisen hallituksen muodostajan tehtävää, kun epäviralliset tunnustelut olivat jo tiistaina täydessä vauhdissa.

Puheenjohtaja Sipilä aikoo lätkäistä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja etenee nyt kahden kärjen taktiikalla. Hän tutkailee kaikkien eduskuntapuolueiden tuntoja riippumatta siitä, mitä ne menestyivät vaaleissa.

Puolueiden ohella Sipilän kysymyspatterin Suomen kohtalonkysymyksistä ovat käyneet hakemassa myös työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöt, joiden valmiuksia tuleva pääministeri mittaa päämääränään yhteiskuntasopimus.

Suomessa ei ole aiemmin kokemuksia vastaavasta etenemistaktiikasta. Sipilän ykköstavoite on saada maahan toimintakykyinen enemmistöhallitus, jonka jo etukäteen kiviseksi tiedettyä taivalta yhteiskuntasopimus mukavasti tasoittaisi. Olipa hallituksen poliittinen kokoonpano mikä tahansa, sille olisi kullanarvoista, että työmarkkinoilla olisi rauhallista. Sellainen toisi päätöksentekoon vakautta ja ennakoitavuutta.

Kaikki työmarkkinajärjestöt eivät oikopäätä ole tarttumassa Sipilän yhteistyötarjoukseen eivätkä myy nahkaansa tietämättä, mitä tuleman pitää. Tuskin Sipilä kuitenkaan niin sinisilmäinen on, että edellyttäisi palkansaajilta vain myönnytyksiä, mutta ei tarjoaisi mitään niiden vastineeksi. Sopimus syntyy vain, jos kaikki osapuolet kokevat sen edistävän omia tavoitteitaan.

Toisaalta Sipilä ei häviä mitään, vaikka yhteiskuntasopimusta ei tähän hätään syntyisikään. Maa saa uuden hallituksen kevään korvalla riippumatta siitä, syntyykö sopimus vai ei. Pääministerinä Sipilä voi tiukan paikan tullen aina vedota siihen, että hän ainakin tarjosi yhteiskuntasopimusta. Selittämisen vastuu on sen kaatajilla.

Varsin kehittynyttä poliittista pelisilmää osoittaa sekin, että Sipilän työlistalla ministerivalinnat ovat vihon viimeisinä. Näin keskeiset poliitikot joutuvat pitämään omat henkilökohtaiset hallitushalunsa kurissa viime metreille saakka eivätkä ne ole hämmentämässä neuvotteluja.

Päivän lehti

9.4.2020