Pääkirjoitukset

Juha Sipilän hallitus sai pahasti siipeensä

Suomalaiset antoivat vaaliuurnilla epäluottamuslauseen Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle. Sipilän onneksi nyt ei äänestetty eduskuntavaaleissa. Vuonna 2019 politiikan suhdanne voi olla toinen.

Vaalien pääasiallinen voittaja oli oppositio, vihreät ja myös vasemmistoliitto, joka sai puolueelle peräti harvinaisen vaalivoiton ja tuli kannatuksessa perussuomalaisten rinnalle.

Kaikkien hallituspuolueiden kannatus putosi. Vain kokoomus selvisi niistä kuivin jaloin. Sekin sai vain suurimmalle kuntapuolueelle tarjolla olleen torjuntavoiton.

Sipilälle erityisen vakavaa oli, että keskustan kannatus laski läpi koko Suomen, vaikka puolue säilyttikin vahvan asemansa monissa maakunnissa perinteisimmillä kannatusalueillaan.

Keskustan voimakkaasti ajama maakuntahallinto on juuri rakenteilla. Vaalitappio antaa puolueelle laihat eväät tuleviin maakuntavaaleihin. Kamppailu sote-Suomen valtapaikoista on käsillä jo aivan pian.

Sipilälle ei riitä lohduksi se, että ”päävastustajan” eli isoimman oppositiopuolueen, SDP:n tavoittelema suurimman puolueen asema jäi saavuttamatta. Siitä seuraa jälleen uusi jäsentenvälinen vääntö Antti Rinteen asemasta.

Jokin meni demareilla pieleen, mutta siihen tuskin apua saadaan puheenjohtajan vaihtamisesta. Ero ykköseen eli kokoomuksen jäi kuitenkin niukaksi.

Eduskuntavaalikauden lopusta tulee perussuomalaisille vaikea.

Puolueen kannattajien ja jopa valtuutetut ovat äänestäneet jaloillaan. Tappio olisi kaiken jälkeen voinut olla jopa rajumpikin. Ei PS suinkaan kokonaan kartalta hävinnyt.

Kun koko poliittisen liikkeen perusluonteena on ollut vaihtoehdon tarjoaminen, on vastuun kantamisella tuhoisat seuraukset kannatukselle. Jos puolue ajattelee tulevan puheenjohtajansa eli todennäköisesti Sampo Terhon johdolla kannatustaan, se lähtee hallituksesta jo ennen ensi talven maakuntavaaleja. Nyt tästä ei tietenkään hiiskuta.

Politiikan ylös alas -liike on lahjomaton: mikä menee ylös, tulee myös alas. Valtaan pääsy on usein helpompaa kuin siitä kiinni pitäminen.

Seuraavaksi nähdään, miten vaalivoittaja vihreät onnistuu vakiinnuttamaan asemansa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pystyykö puolue lunastamaan lupauksiaan? Löytyykö siihen jo poliittista ammattitaitoa?

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic