Pääkirjoitukset

Juha Sipilän vetoomusei taita terää kritiikiltä

Keskustan Juha Sipilä esitteli perussuomalaisten Timo Soinin ja kokoomuksen Alexander Stubbin kanssa maan tulevan hallituksen ohjelman. Kolmikko esiintyi kuin yhdestä puusta veistettynä.

Pohja jopa yllättävänkin hyvälle hallitusyhteistyölle on olemassa ainakin hallituksen alkumetreillä. Suomen talouden tilanne on niin vakava, ettei kolmikolle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin yhtenäisyys.

Perustavoite Suomen velkaantumisen katkaisemiseksi ja talouden tervehdyttämiseksi on asetettu. ”Työllistävä, työtä tekevä ja yritteliäs Suomi” maistuu lähinnä korusanoilta, mutta sisältö on täyttä asiaa. Keinot tavoitteeseen pääsemiseksi ovatkin sitten toinen juttu.

Sipilä kumppaneineen alleviivaa, että nyt julkistetut leikkaukset ovat kipeitä kaikille. Vetoava toteamus ei taita terää kritiikiltä.

Etenkään koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvat leikkaukset eivät mene läpihuutojuttuina. Erilaiset eturyhmät nousivat jo keskiviikkona takajaloilleen. Keskustelu on vasta alkamassa.

Yksituumaisuus on arvossaan, koska hallituksen taipaleesta tulee väkisinkin jatkuvaa tasapainoilua. Suomi ei nouse pelkillä leikkauksilla, vaan tarvitaan myös kasvua, jonka kaikki eväät eivät ole hallituksen käsissä.

Sipilä on johtajana ilmeisen määrätietoinen ja sinnikäs. Jo kertaalleen kuopatuksi luultu yhteiskuntasopimus sisältyy kuin sisältyykin hallitusohjelmaan.

Jos työmarkkinoilla päädytään äärimaltillisiin neuvotteluratkaisuihin ja mahdollisesti työajan pidentämiseen, hallitus ”palkitsee” palkansaajat luopumalla ehdollisina nyt julkistetuista leikkauksista. Lisäporkkanoina ovat veronkevennykset.

Juha Sipilän mukaan tuleva hallitus sitoutuu saamaan aikaan päätöksiä ja vie asiat loppuun asti. Lupaus viittaa suoraan edellisen hallituksen helmasyntiin: päätöksiä lähinnä siirrettiin hamaan tulevaisuuteen ja vain muutamia niistä vietiin loppuun.

Yhdestä lupauksestaan tuleva pääministerikin jo lipesi. Hallitusohjelma ei ole alun perin kaavailtuun tapaan suppea, noin 15 sivun strategiapaperi, vaan huomattavasti laajempi.

Myöskään ministereiden määrää ei karsita aivan niin paljon kuin piti, mutta sittenkin reilunpuoleisesti. Edellisen hallituksen aloittaessa ministereitä oli peräti 19, kun uuden hallituksen vahvuus on 14.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic