Pääkirjoitukset

Julkisessa rakentamisessa tärkeintä on laatu

Rakentaminen on kallista, varsinkin julkinen rakentaminen tuntuu olevan sitä.

Budjetit paukkuvat varsinkin peruskorjaushankkeissa, kun ei tiedetä, mitä vanhat rakenteet sisällään pitävät.

Mitä pitäisi ajatella esimerkiksi Tuomelan koulun isosta peruskorjaushankkeesta, joka hinnaksi loppujen lopuksi tuli himpun vaille 13 miljoonaa euroa?

Se ylittää kustannusarvion 650 000 eurolla. Kosteusvaurioiden korjaamiseen tarkoitettu erityisavustus tosin takasi lopulta, ettei budjetti ylittynyt.

Koulusta tuli hieno, uusi oppimisympäristö. Silti voi vielä jälkikäteenkin pohdiskella, olisiko uudisrakennus tullut edullisemmaksi.

Tuomelasta tiedettiin jo alunperin, että korjausaste on lähellä sataa. Lopulliseksi korjausasteeksi muodostui 107 eli kaikki tehtiin uusiksi ja vähän enemmänkin.

Panisiko yksityinen rahojaan tällaiseen, ellei suojeltavina olisi joitain aivan erityisen arvokkaita arvoja?

Hattulassa tehtiin uusi koulu oikein viimeisen päälle vain miljoonan suuremmalla rahasummalla kuin Tuomelan peruskorjaus.

Nyt jotkut kuntalaiset marisevat, että koulusta tuli liian suuri. Toiset pelkäävät kyläkoulujen puolesta, että talosta tarkoituksella tehtiin niin iso.

Tyhjä tila pyrkii aina täyttymään. Niin on käynyt Juteinikeskuksessakin ilman, että kyläkouluihin on koskettu.

Kun kerran kylään tehdään uusi koulu, tuntuu järkevältä, että siihen tehdään kasvunvaraa. Ei heti tarvitse ryhtyä valittamaan ahtautta.

Hattulalla tuntuu olevan aikomus kasvaa tulevinakin vuosina, vaikka juuri tällä hetkellä koko Kanta-Hämeessä eletään väestönkasvun notkahdusta.

Sitä voidaan pohtia, pitääkö julkisen rakennuksen aina olla arkkitehtoninen merkkiteos, vai riittäisikö tavanomaisempi suunnittelu.

Tärkeintä on kuitenkin se, että rakentaminen tehdään kunnolla ja laadukkaasti. Lukuisilla paikkakunnilla on todistettu, ettei halvalla ja kiirehtimällä saa hyvää.

Uudehkoistakin kouluista ja päiväkodeista löytyy kosteusvaurioita, jotka olisi voinut välttää antamalla betonin kuivua kunnolla. Aikaa on säästetty, muttei pitkän päälle rahaa.

Rakentamisen valvonta on erittäin tärkeää hoitaa kunnolla. Siihen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic