Pääkirjoitukset

Juncker kyllästyi vastuun pakoiluun

Pakolaisista ja maahanmuutosta puhutaan tällä viikolla painokkaasti niin EU:ssa kuin Suomessakin. Sivistynyt maailma ei voi ummistaa silmiään Välimeren yli parempaan elämään pyrkiviltä pakolaisilta, eikä siltä, että heitä on jo tuhansin hukkunut. Matkaan on lähdetty hengen hädässä ja lähtijät ovat ajautuneet piittaamattomien rikollisten käsiin. Nämä perivät näiltä onnettomilta kohtuuttomia korvauksia vailla mitään vastuuta.

Välimeren ongelmaa ei voida sälyttää yksin suurimman pakolaisten virran vastaanottajamaalle Italialle. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aloittaakin keskiviikkona neuvottelut, joiden tavoitteena on jakaa pakolaisista aiheutuvaa taakkaa jokaisen EU-maan kesken. Puheenjohtaja ehdottaa, että jokaisen jäsenmaan on otettava vastaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kantokykynsä mukaan. Tulijoiden määrään vaikuttavat muun muassa maan väkiluku, bruttokansantuote ja työttömyys. Huomioon otetaan myös aiemmin tulleiden pakolaisten määrä.

Samaan aikaan Suomessa käydään hallitusneuvotteluja kolmen puolueen kesken, ja agendalla on heti alkuun tulevan hallituksen linja maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen. Asian tärkeyttä korostaa se, että se on neuvotteluaikataulun kärkipäässä.

Jo etukäteen on tiedossa, että tulevasta hallituskolmikosta maahanmuutto on vaikein asia perussuomalaisille, keskustassa ja kokoomuksessa on hallituskumppaniaan enemmän ymmärrystä maahanmuutolle.

Euroopan unionin linjaukset saattavat hämmentää Suomen hallitusneuvotteluja, sillä on ilmeistä, että EU velvoittaa jäsenmaansa enempään kuin niillä on aitoa halua ottaa vastaan maahanmuuttajia.

Meillä vaalien alla ja muulloinkin käytävässä keskustelussa menevät käsitteet autuaasti sekaisin eikä aina edes vahingossa. Työperäisellä maahanmuutolla, pakolaisuudella ja kiintiöpakolaisuudella on selkeitä eroja. Tulijoita ei voida yksikantaan leimata elintasopakolaisiksi, jotka tulevat vain nauttimaan sosiaaliturvastamme.

Yhteinen linja on löydyttävä niin EU:ssa kuin Suomessakin. Pakolaisuutta voidaan hillitä edistämällä rauhaa Välimeren etelärannalla, Lähi-idässä ja Afrikassa, mutta siitä ei ole apua tähän hätään, joka vaatii pikaisia päätöksiä.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic