Pääkirjoitukset

Juomistilastot kaunistuivat

Alkoholin kulutus laski viime vuonna edellisestä vuodesta, kertovat tilastot. Viime vuonna päästiin alle kymmenen litran henkeä kohti sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Alkoholin kulutus otti Suomessa melkoisen kasvuloikan vuonna 2004, kun tuonti Virosta vapautui. Suomen oli alennettava alkoholiveroa jopa kymmenillä prosenteilla hillitäkseen matkustajatuontia.

Viinaralli kasvoi, mutta ei sentään räjähtänyt käsiin. Tuon jälkeen Suomessa on nostettu alkoholiveroa tiiviiseen tahtiin ja matkustajatuonti on kasvanut nostojen myötä.

Nyt kuitenkin tuli muutos myös alkoholijuomien matkustajatuontiin. Laskua oli kautta linjan. Ainostaan oluen tuonti kasvoi edellisvuodesta 16 prosenttia.

Panimoliitto syyttää matkustajatuonnin kasvusta hallitusta, joka nosti mietojen juomien veroa 15 prosenttia, kun väkevien vero nousi vain kymmenen prosenttia.

Alkoholin kulutuksen pienoiseen laskuun löytyy perin tuttuja syitä: hintojen nousu Suomessa, mutta myös Virossa ja talouden taantuma.

Vaikka kulutuksen lasku oli pientä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan muutos näkyy myös alkoholihaittojen vähenemisenä.

Kokonaiskulutuksen muutoksella on aina vaikutusta puoleen tai toiseen hyvien lyhyelläkin ajanjaksolla.

Suomessa panimoala, Suomen terveysviranomaiset ja maan hallitus käyvät jatkuvaa kädenvääntöä alkoholin verotuksesta. Panimoalan käsitys on, että verotus ohjaa tuontiin Virosta.

Suomi verottaa olutta yli 50 prosenttia enemmän kuin Ruotsi. Viroon nähden meillä on viisinkertainen vero.

Kaikkiaan Suomeen tuodaan maan rajojen ulkopuolelta 7,7 miljoonaa litraa alkoholia vuodessa.

Vaikka Virokin on nostanut alkoholiverojaan kautta linjan, ovat hintaerot suuria kaikissa alkoholijuomissa.

Panimoala laskee, että Suomen valtiolta jäi saamatta viime vuonna 300 miljoonaa euroa verotuloja.

Tavanomaisen matkustajatuonnin lisäksi yhä yleistyvä käytäntö on, että häiden ja tasavuosisynttärien viinat haetaan Virosta pakettiautolla.

Tällaisen tuonti ei panimoalan edustajien mielestä näy välttämättä tilastoissa, koska tilastot tehdään haastattelupohjalta.

Alkoholin veropolitiikkaa on äärimmäisen vaikea hoitaa niin, että sillä hillittäisiin kulutusta, turvattaisiin verotulot kotimaahan ja vähennettäisiin matkustajatuontia.

Alkoholipolitiikassa törkein asia on haittojen minimointi. Suomessa kuolee vuosittain noin 3000 ihmistä joko suoriin tai välillisiin alkoholihaittoihin. Lisäksi juominen rasittaa kansanterveyttä ja sosiaalipuolta.

Alkoholin ongelmakäyttö aiheuttaa joka vuosi miljardien eurojen menetykset yhteiskunnalle. Siksi alkoholin verotusta ja panimo- sekä ravintola-alan toiveita pitää tarkastella kokonaisuuden kautta.

Päivän lehti

7.4.2020