Pääkirjoitukset

Kadonnut viisauden alku löytyi kolmikannasta

Pahoin jo jumiutuneessa irtisanomislakia koskeneessa kiistassa päästään aidosti eteenpäin. Samalla voidaan kysyä, miksei rakentavalle neuvottelutielle lähdetty alun alkaenkin.
Työministeri Jari Lindström (sin.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoivat hallituksen irtisanomislakia koskevasta ehdotuksesta viime torstaina.

Repiväksi riidaksi äitynyt kiista irtisanomislaista on tullut taitekohtaansa.

Ammattiyhdistysliike voi purkaa työtaistelutoimensa, vaikka se ei saavuttanutkaan täydellisesti tavoitteitaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei luovu kokonaan irtisanomislain valmistelusta, mutta taipui viime viikon lopulla juuri riittävästi.

On viisautta kuunnella asianosaisia, kun suunnitellaan muutoksia irtisanomislain kaltaisiin hyvin periaatteellisiin työmarkkinoita koskeviin asioihin. Nyt siihen päästiin vasta vaikeimman kautta.

Ay-liike ei ole varsinaisesti riemuinnut hallituksen vastaantulosta, vaikka SAK ilmoittaa ”työtaistelutoimien tuottaneen tulosta”. Niitä ei vielä ole lopetettu, vaan ne on toistaiseksi vain keskeytetty.

Hallitus taipui asteittain. Aikaisemmin se alensi irtisanomislakiin sisältyvää yritysten työntekijämäärää koskevaa rajausta. Sovintoesityksessä rajauksesta luovutaan kokonaan.

Henkilöstömäärään hirttäydyttiin alun alkaenkin liikaa.

Hallituksen sovintoesityksessä yrityksen koko otetaan huomioon ”irtisanomisperusteen kokonaisarvioinnissa”.

Rekrytointiin liittyy pienessä yrityksessä enemmän riskejä kuin suuressa. Se ei muuksi muutu, vaikka asia lakiin hieman väljemmin muotoillaankin kuin tarkan työntekijämäärän mukaisesti.

Kaikilla osapuolilla, niin hallituksella kuin ay-liikkeellä ja työnantajapuolellakin on nyt kolmikannassa näytön paikka.

Ay-liike haluaa olla mukana vaikuttamassa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon. Tämän oikeuden Sipilän hallitus on nyt myöntänyt.

Pahoin jo jumiutuneessa kiistassa päästään aidosti eteenpäin. Samalla voidaan kysyä, miksei rakentavalle neuvottelutielle lähdetty alun alkaenkin.

Kiista jättää jälkensä tuleviin eduskuntavaaleihin ja seuraavan hallituksen muodostamiseen.

Keskusta- ja kokoomusjohtoinen hallitus on toistuvasti ajanut törmäyskurssille SDP-johtoisen ay-liikkeen kanssa.

Valtataistelu ay-liikkeen ja parlamentaarisen päätöksenteon välillä on edelleen kesken. Vaaka kallistuu kenties puoleen tai toiseen tulevissa eduskuntavaaleissa.