fbpx
Pääkirjoitukset

Kaikkea ei voi saada, kun rahaa on vähän

Johtavat poliitikot ja Hämeenlinnan virkamiesjohto julkistivat alkuviikosta suhteellisen yllätyksettömän esityksen ensi vuoden talousarvioksi.

Niukkuutta on nyt toitotettu niin pitkään, ettei käyttömenojen varsin pieni, suorastaan miinusmerkkinen kasvu yllätä.

Yllätys ei ole sekään, että investointeja joudutaan rahoittamaan lisäämällä lainanottoa. Jokainen kaupunkilainen saa kontolleen muutaman satasen lisävelkaa.

Toisaalta tässä yhteydessä jaksetaan aina muistuttaa, että kaupungilla on yli 85 miljoonan sijoitukset, jotka tuottavat kohtuullisesti.

Kun budjettia penkaisee hieman yksityiskohtaisemmin, esiin nousee säästöjä, joista varmasti vielä keskustellaan.

Jo etukäteen on tiedossa, että kouluverkosta ja tarkemmin ottaen kantakaupungin lukioiden keskittämisestä äänestetään budjettivaltuustossa. Asia onkin siellä esillä erillisenä pykälänä lasten ja nuortenlautakunnan investoinneista vuosille 2016–2019.

SDP:n valtuustoryhmä on ilmoittanut tyytymättömyytensä budjettiesityksen sisältämään varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamiseen. Myös subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta halutaan kaikilta osin pitää kiinni.

Nämä muutokset ovat tulleet budjettiin suoraan maan hallituksen esityksistä.

Lasten ja nuorten lautakunnan toimialalta puhutaan varmasti myös kotihoidontuen kuntalisän poistamisesta. Esitys on, että se poistuisi kokonaan elokuun alusta. Viimeksi asiasta keskusteltiin suurin kirjaimin nelisen vuotta sitten. Silloin kuntalisä muuttui tulosidonnaiseksi.

Naapurikunnista Janakkala on samanlaisissa aikeissa. Hattula sen sijaan pitää kiinni kuntalisästä.

Esimerkiksi terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan suunnitelmiin sisältyy myös kiistelty kaksinapainen perusterveydenhuolto. Käytännössä se merkitsisi terveysasemien toiminnan keskittämistä Viipurintien pääterveysasemalle ja keskussairaalan yhteyteen Ahvenistolle.

Muutosten aikajanaksi lautakunta on haarukoinut 2–7 vuotta.

Poliittisilta päättäjiltä vaaditaan johtajuutta, sillä yksityiskohtien sijasta heidän tulee tarkastella talouden kokonaisuutta. Joustonvaraa ensi vuoden budjetissa ei juuri ole. Jos johonkin halutaan lisärahaa, jostain on otettava pois.

Menot