Pääkirjoitukset

Kaikkeen hyvään ei enää ole varaa

Maan hallituksen torstai-iltana päättyneeseen budjettiriiheen sisältyi juuri sen verran politiikan draamaa kuin pitääkin. Hallituksen vahvat miehet, pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kykenivät asiaan kuuluvien vääntöjen ja neuvottelutaukojen jälkeen sopimaan yhteisestä esityksestä ja tuomaan sen opposition, etujärjestöjen ja kansalaisten raadeltavaksi. Viimeisen puumerkin keltaiseen kirjaan piirtävät kansanedustajat joulukuussa, mutta enemmistöhallitusten esitykset ovat tavanneet mennä läpi lähes muutoksitta.

Molemmat ovat nykyisissä tehtävissään ja myös puolueidensa puheenjohtajina uusia, joten onnistumisen ja työnäytteiden antamisen paine oli ankara. Erityisesti Antti Rinne keräsi omaehtoisesti paineita itselleen ja puolueelleen kirjoittamalla valtiovarainministeriön budjettiluonnokseen muutaman kymmenen miljoonan euron edestä sellaisia lisäyksiä, joista ei koko porukalla sovittu kevään kehysneuvotteluissa eikä juhannusviikon minihallitusneuvotteluissa.

Sosiaalidemokraateille hallituksen talousarvioesitys ei ole suuri menestys, sillä muutama puolueelle tärkeä uudistus jää toteutumatta tai ainakin odottelemaan parempia aikoja. Valtiovarainministeri Rinne taipui hallituksen enemmistön edessä kahdessa vaatimuksessaan. Takuueläkkeisiin ei heru pientä korotusta ja oppivelvollisuusikäkin säilyy ennallaan. Pettynyt opetusministeri Krista Kiuru (sd.) vakuutteli heti tappion jälkeen, että asiaan palataan seuraavassa hallituksessa. Mistä hän voi tietää, onko SDP seuraavassa hallituksessa? Siihen on myös äänestäjillä sanansa sanottavanaan ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa eikä haluja oppivelvollisuusiän korottamiseen ole juuri muilla kuin demareilla.

Kovia uutisia kansalaisten näkökulmasta esitys ei sisällä, koska isot linjat vedettiin jo keväällä. Kolmeen alimpaan tuloluokkaan tehdään verotuksessa inflaatiotarkistus. Liikennepolttoaineiden, makeisten, tupakan ja energian verotus kiristyy, samoin käy autoverolle. Lapsilisien leikkausta kompensoidaan pieni- ja keskituloisille perheille.

Asuntolainojen korkovähennystä leikataan ja työmatkakulujen omavastuuosuutta korotetaan ja opintolainojen korkovähennyksestä luovutaan kokonaan. Yksittäisinä lisäyksinä tai vähennyksinä summat eivät ole kenellekään kovin suuria, mutta niiden yhteisvaikutus tuntuu ensi vuonna kansalaisten ostovoimassa.

Nyt julkaistu talousarvioesitys on kuluvan vaalikauden ja samalla viiden puolueen hallituksen viimeinen. Vanhojen hyvien aikojen vaalibudjettia siitä ei tullut, sillä valtiontalous sen enempää kuin pitkään jatkunut taloussuhdannetta piinaava alavireys eivät mahdollista avokätistä jakopolitiikkaa.

Paljon suuria yhteiskunnallisia uudistuksia siirtyy seuraavan hallituksen vastuulle. Se saa perinnökseen paitsi paljon keskeneräisiä töitä, myös entistä velkaisemman valtiontalouden monine ongelmineen. Alkuun kuuden ja loppusuorallaan viiden puolueen ponnistus hyvinvointivaltion pelastamiseksi jää auttamattomasti kesken.

Menot