fbpx
Pääkirjoitukset

Kaivokset ovat rikkaus, eivät kirous

Parin vuosikymmenen mittaisen Ruususen unen jälkeen kaivosteollisuus on Suomessa taas merkittävä teollisuudenala. Lapissa maaperän aarteita, muun muassa kultaa, nikkeliä ja kuparia kaivetaan muutamassa kaivoksessa. Sotkamon Talvivaaran poikkeuksellisen rikasta nikkeli- ja uraaniesiintymää on hyödynnetty parisen vuotta. Raahessa puolestaan käynnistellään kultakaivosta. Näiden lisäksi erityisesti Pohjois-Suomeen on tulossa lisää kaivoksia ja monien lupaavien malmioiden jatkotutkimukset ovat käynnissä.

Viime kuukausien julkisesta median lietsomasta kohusta ja kipakasta keskustelusta on pääteltävissä, että maankamaran metallit ja mineraalit merkitsevät suurta onnettomuutta ja kirousta Suomelle. Kriittisten arvioiden mukaan parasta olisi, että peruskallio olisi vain graniittia eikä ainoatakaan kaivosta olisi koskaan avattu.

Talvivaaran nikkelikaivoksen ongelmia ei tietenkään pidä vähätellä, mutta niiden paisuttelu ei sekään ole tarpeellista. Jos kymmenkunta sorsaa ja telkkää kuolee kaivoksen myrkkyaltaaseen, kyse ei ole koko Kainuuta kohdanneesta linnuston joukkotuhosta. Kaivoksen sulfaattipäästöt on luonnollisesti rajoitettava lupaehtojen mukaisiksi, mutta ministerismieheltä, ympäristöministeri Ville Niinistöltä (vihr.), on vastuutonta uhkailla kaivoksen sulkemisella. Kainuun ely-keskuksen mukaan kaivoksen tilanne ei edes anna perusteita soveltaa hallintopakkoa. Ongelmat on poistettavissa tai riittävästi vähennettävissä muutoin kuin keskeyttämällä toiminta.

Kovilla puheilla saa tietysti katu-uskottavuutta pääkaupunkiseudulla, mutta kysymys on sentään lähes kahdestatuhannesta työpaikasta ja merkittävästä teollisuudenalasta aikana, jolloin työpaikkojen kato muualla on äärimmäisen huolestuttava ongelma. Harkitsemattomia lausuntoja ei kannata kenenkään juuri nyt viljellä. Ongelmat on ratkaistava kaivoksen ja viranomaisten yhteistyöllä eikä hankkia niitä löysillä heitoilla lisää.

Raahen tuotantoaan aloitteleva kultakaivos haki jätevesilleen tilapäistä laskulupaa vain siltä varalta, että sen oma vesiallas osoittautuu liian pieneksi. Kysymys on varotoimesta, joka on verrattavissa kodeissa oleviin jauhesammuttimiin. Niitäkään ei välttämättä koskaan tarvita, mutta sammuttimia on hyvä olla olemassa käden ulottuvilla, jos vaara uhkaa.

Kaivokset, sen enempää nykyiset kuin tulevatkaan, eivät voi olla lupiensa suhteen erityisasemassa muihin elinkeinoihin nähden. Vapaamatkustajia ei järjestäytyneessä yhteiskunnassa voi olla olemassa. Niitä ei kuitenkaan sovi käsitellä sen tiukemmin kuin muutakaan yritystoimintaa.

Lappiin ja laajemminkin maan pohjoisosiin mahtuvat niin kaivokset kuin matkailu ja porotalous. Ne eivät sulje pois toisiaan, eivät edes kohtuuttomasti vaikeuta. Joka toista väittää, ei ilmeisesti ole koskaan käynyt Lapin mittaamattomilla selkosilla.

Menot