Pääkirjoitukset

Kaivosselvitys vaatii joka kiven kääntämistä

Kaivosinvestoinnit laskivat ja malminetsintä väheni Suomessa viime vuonnakin, mutta etsintä kattoi entistä laajemman alueen ja kokonaislouhintamäärä kasvoi. Kaivostoimintaa heilauttelevat metallien maailmanmarkkinahinnat.

Malminetsintä- ja kaivoslupien käsittelyssä ei ole ruuhkaa, vaikka alasta on povattu Suomelle kullanvuolentaa.

Kanta-Hämeen potentiaalisimmat malmivyöhykkeet sijaitsevat Forssan seudulla.

Tammelan–Someron rajamailla on tutkittu kultavyöhykkeen sekä akkuteollisuuden arvometallin litiumin esiintymiä sekä Jokioisten–Forssan Kedonojankulmalla ja Tammelan Liesjärvellä kupari-kultakasaumaa.

Geologian tutkimuskeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti selvittävät potentiaalisen kaivostoiminnan aluetaloudellista vaikuttavuutta seudulla.

Vaikka matka mahdolliseen kaivostoimintaan on hyvinkin 10–15 vuotta pitkä ja kivikkoinen, on vaikutusten tutkiminen tärkeää. Kunnat saavat tietoja päätöksenteon tarpeisiin siltä varalta, että kaivosyhtiöt innostuvat tositoimiin.

Odotuksissa on, että mahdollinen kaivostoiminta vilkastaisi pk-yritystoimintaa suoraan tai välillisesti sekä tuottaisi maanomistajille korvauksia. Verotulot tulevat viiveellä, jos tulevat. Kaivosinvestointi toteutuisi todennäköisesti kansainvälisen yrityksen voimin.

Uusi tieto alueen malmipotentiaalista voi lisätä etsintäinvestointeja ja parantaa taloudellisia näkymiä. Riskit ja huolet liittyvät kaivosteollisuuden vaikutuksiin ympäristöön ja luontoon.

Paikallista hanketta on rahoittamassa Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n ja kuntien lisäksi myös kanadalaisperäinen Nortec Minerals Corporation, jonka tytäryhtiöllä Tammela Mineralsilla on valtausalueet Torronsuon kupeessa kullan ja litiumin perässä.

Suomessa on valitettavasti ulkomaisten kaivosyritysten rinnalla vain hippu kotimaisia yrityksiä ja omistajia.

Kokemukset Talvivaarasta ovat tehneet kansalaisista pelokkaita, viranomaisista entistä tarkempia ja sijoittajista varovaisia. Maailma ei kuitenkaan pyöri ilman kaivostoiminnan rikastamia metallimalmeja.

Ympäristöä on suojeltava toiminnan riskeiltä ja ylilyönneiltä. Hyötyjen ja haittojen väliltä on löydettävä kestävä tasapaino.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic