fbpx
Pääkirjoitukset

Kaivosten on otettava lapio kauniiseen käteen – Kaivosyhtiöiden huseeraus on saamassa rajoja kaivoslaissa

Kansalaisaloite kaivostoiminnan rajoittamiseksi on luovutettu eduskunnalle, mutta se saattaa jäädä kaivoslain uudistuksen jalkoihin.
Torronsuon kansallispuiston lähialueiden malminetsintä on nostattanut huolta lounaisessa Hämeessä. Kuva: Seppo Pessinen
Torronsuon kansallispuiston lähialueiden malminetsintä on nostattanut huolta lounaisessa Hämeessä. Kuva: Seppo Pessinen

Kansalaisaloitteen tekijät haluavat lainsäädäntöä sorvattavan niin, että ainutlaatuisia vesistöjä tai muita arvokkaita luontoalueita kuten kansallispuistoja ja suojelualueita sekä saamelaisten kotiseutu suojataan kaivostoiminnalta ja malminetsinnältä.

Kansalaisaloite ”Kaivostoiminnalle rajat” keräsi viime vuonna 60 000 kannatusilmoitusta eli selvästi eduskuntakäsittelyn rajan.

Aloite sai lisää pontta Helsingissä marraskuisessa mielenosoituksessa, joka purki pettymystä kaivoslain uudistuksen takkuilevaan etenemiseen.

Kaivostoiminta-aloitetta edelsi vuonna 2019 kaivoslakialoite. Se ei eduskunnan talousvaliokuntaa innostanut, mutta sen näkökohtia on puntaroitu hallitusohjelmaan kuuluvassa kaivoslain uudistamisessa.

Kaivoslain uudistuksen tavoitteena on kohentaa sekä ympäristönsuojelua että kaivosten toimintaedellytyksiä ja lisätä paikallisia vaikuttamismahdollisuuksia. Vuoropuhelu onkin tarpeen.

Lakiluonnos on saanut keskustan ja vihreät keskinäiseen torailuun etenkin siitä, kuinka tarkasti luonnonsuojelualueet pitäisi rauhoittaa malminetsijöiltä.

Esitys uudeksi kaivoslaiksi piti antaa eduskunnalle jo toissa syksynä, mutta intressivertailu on hidastanut prosessia. Kaivoslakiesitys on tulossa eduskuntaan tänä keväänä.

Kaivostoimintaan liittyvien lakien uudistusta on syystä hoputettu, koska kansainvälisten kaivosjättien kiinnostus kallioperämme akkumineraaleihin on kasvanut.

Kaivostoiminnan yhteydessä on löydettävä kultainen keskitie kaivosten tuoman taloudellisen hyödyn maksimoimiseksi ja haitallisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Malminetsinnän kaksiteräisyys näkyy myös Kanta-Hämeessä, jossa lupaavia malmialueita on lähellä Torronsuon kansallispuistoa.

Myönteistä lakiuudistuksessa on se, että kunnille on luvassa paremmin kaavoitusvaltaa kaivosten perustamisiin ja että yhtiöiltä vaaditaan vakuudet kaivosten jälkitoimien varalta. Uuden kaivosveron tuottokin jää pääosin sijaintikuntaan.

Korvaamattomille luontoarvoille ei voi kuitenkaan asettaa lunastushintaa.

Menot