Pääkirjoitukset

Kaksijakoinen vuosi päättyy epävarmuuteen

Kauppasota ja sen laajentumisen uhka kurittivat osakemarkkinoita.
Osakemarkkinoiden heilunta jatkui voimakkaana jouluna ja välipäivinä ympäri maailmaa. Kuva: JEON HEON-KYUN

Kulunut vuosi oli osakemarkkinoilla erikoisen kaksijakoinen. Vuoden alkupuoli sujui vielä varsin lupaavasti, mutta vuoden loppupuolella markkina lasketteli reippaasti alaspäin.

Jouluaattona Yhdysvalloissa indeksit kävivät pahaenteisesti pörssin sulkeutuessa jo yli 20 prosenttia alempana kuin syyskuun ennätyspäivän parhaina hetkinä. Monesti tällaista kehitystä on pidetty virallisena laskumarkkinana, vaikka mitään täsmällistä ei osakearvojen heilahtelu tulevaisuudesta kerrokaan.

Suuri, maailmanlaajuinen positiivinen ajuri osakkeille oli tänä vuonna ainakin Yhdysvaltojen valtava verokevennysohjelma.

Kevennykset osuivat viime helmikuuhun, ja osittain niiden ansiosta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pääsi kehumaan, kuinka hienoa työtä hänen hallintonsa on tehnyt maan talouden eteen.

Verojen kevennykset tai mittavat osingot eivät kuitenkaan kauan lämmittäneet osakesijoittajia, sillä uhka kauppasodasta Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä muutti tunnelmia radikaalisti jo kevään aikana.

Euroopassa epävarmuutta osakemarkkinoille toivat etenkin brexit ja Italian vaikeudet hoitaa talouttaan vastuullisesti.

Kiinan ja Yhdysvaltojen keskinäinen torailu sekä neuvottelut kauppasodan lopettamiseksi hallitsevat otsikoita todennäköisesti tulevanakin vuonna. Siksi hermoilu osakemarkkinoilla saattaa jatkua pitkäänkin.

Torstaina uutistoimisto Reuters kertoi, että presidentti Trump harkitsee toimenpidettä, jolla kaksi Kiinan suurinta verkkolaiteyhtiötä suljettaisiin pois Yhdysvaltain markkinoilta. Panosten koventuessa Yhdysvalloissa viitataan kansalliseen hätätilaan ja siihen, että kiinalaisjättien tuotteilla voitaisiin vakoilla amerikkalaisia. Myös Euroopan komissio on aiemmin varoittanut, että kiinalaiset verkkolaitevalmistajat vaarantavat EU:n turvallisuutta.

Huawein ja ZTE:n tapaukset liittyvät kyberturvallisuuteen, mutta niillä on sivujuonteensa myös kauppasotakuvioissa.

Maailmankaupan ja globaalin talouden näkökulmasta olisi tärkeää, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välille saataisiin neuvoteltua pitkäaikainen kauppasopimus.