Pääkirjoitukset

Kannatus katosi ennakoitua nopeammin

Ennen viime eduskuntavaaleja arveltiin yleisesti, että hallitusvastuuseen päätyvät menettävät väkisinkin kannatustaan edessä olevien hankalien ratkaisujen vuoksi. Näin on käynyt.

Uutinen on se, että hallitus on menettänyt suosiotaan nopeasti, jo ensimmäisellä syysistuntokaudella.

Ylen marraskuun mittauksessa oppositio ohitti ensimmäistä kertaa hallituksen suosion. Hallituspuolueista vain keskusta on säilyttänyt asemansa, perussuomalaiset on romahtanut ja kokoomus keikkuu vielä 18 prosentin paremmalla puolella.

Jos kannatuskysely olisi toteutettu muutamaa viikkoa myöhemmin, kokoomuksen lukema olisi ollut todennäköisesti selvästi alempi.

Puolueen puheenjohtajan ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin anteeksipyyntöihin johtanut prosenttimöläytys näkyi heti kannatuksessa.

Ammattipoliitikoilla on tapana todeta, että vain neljän vuoden välein toteutetut gallupit eli eduskuntavaalit ratkaisevat. Tämä on tietysti täyttä totta. On jossittelua, mitä tapahtuisi, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Silti esimerkiksi perussuomalaisten takaa kadonnut duunarikannatus ei voi olla vaikuttamatta puolueen toimintaan. Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini, vaikuttaa kuitenkin kadonneen jonnekin ulkomaisiin keskustelukerhoihin samaan aikaan kun Suomella on suurempia ongelmia kuin koskaan 1990-luvun laman, ehkä jopa sotien jälkeen.

Sosiaalidemokraattien kannatuksen voi ennustaa vain kasvavan, kun hallitus kaivautuu pakkolakeineen keväällä kansalaisten ihon alle. Puolueen ykköstykiksi profiloitunut varapuheenjohtaja Antti Lindtman on päässyt haastamaan hallitusta useasti, ja analyyttisellä tyylillä.

Hallitus on tarjonnut iskunpaikkoja itse, eikä oppositiolla ole ollut tarvetta räyhäämiseen.

Muistaa pitää myös, että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on jo kertonut pohtivansa poliittisia lakkoja, mikäli hallitus pitää kiinni pakkolaeistaan.

Yksittäisten kansalaisten reaktiot hallitus kokee viimeistään siinä vaiheessa, jos työntekijöillä ei todella ole oikeutta vapaasti tehdä työsopimuksia. Se tarkoittaisi esimerkiksi sairauslomapalkkaan koskemista, lomien lyhentämistä ja lomapalkan pienenemistä.

Hallituksen kannatus saattaa ennen kesää olla selvästi huonompi kuin 48,8 prosenttia.