Pääkirjoitukset

Kannatuskyselyistä huolta perussuomalaisille

Raskas hallitusvastuu painaa kannatusta. Edellinen on monesti kuultu ja kovin tuttu selitys kotimaisessa politiikassa sen jälkeen, kun puolue sukeltaa kannatuskyselyssä.

Hokeman voi nyt hyvin perustein ainakin kyseenalaistaa.

Perussuomalaisten kannatuksesta on haihtunut reilussa vuodessa yli puolet, ja puolue on Ylen kannatuskyselyssä vasta kuudenneksi suurin. Hallitusvastuu on varmasti painanut jonkin verran, mutta täsmälleen samaa vastuuta ovat kantaneet myös keskusta ja kokoomus.

Perinteisten porvaripuolueiden kannatus on reilun vuoden mittaisen hallitustaakan jälkeen kuitenkin likimain ennallaan.

Keskustalla on edelleen maan suurin kannatus (21,1 prosenttia), ja kokoomus sinnittelee kakkosena (18,6 prosenttia). Perussuomalaiset (8,6 prosenttia) on romahtanut vasemmistoliiton ja RKP:n väliin.

Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kuvailee puolueen kulkevan juuri nyt erämaan halki.

Kokoomus ja vasemmistoliitto saivat varmasti lisäpotkua kyselyyn kesäkuun puoluekokouksista, joissa vaihdettiin puheenjohtajia. Silti galluptulokset huolestuttavat taatusti perussuomalaisia.

Esimerkiksi europarlamentaarikko Jussi Halla-aho analysoi julkisesti ja kitkerästi puolueensa tilannetta.

Halla-aho mukaan ”perussuomalaisilta haihtunut kannatus ei ole siirtynyt demareille vaan katsomoon, ja tämä kertoo siitä, että moni vaihtoehtoa kaipaava ei koe meitä uskottavaksi vaihtoehdoksi.”

Halla-aho tunnustaa myös, ettei perussuomalasilla ole tällaisella kannatuksella erityisiä haluja lähteä hallituksesta. Toisaalta porvarilliseksi koettu hallituspolitiikka syö jatkuvasti perussuomalaisten uskottavuutta äänestäjien silmissä.

Tuloksena on tolppas-ilmiöitä, Halla-aho varoittaa, ja viittaa kansanedustajien loikkauksiin.

Kilpailukykysopimus syö duunarin ansioita, eikä perussuomalaisista ollut pysäyttämään hallituksessa maahanmuuttajien vyöryä viime vuonna. Muun muassa näihin teemoihin nojaten perussuomalaiset ovat vuosien ajan rakentaneet kannatustaan.

Populististen heittojen sijaan perussuomalaiset ovat tehneet kiitettävän vastuullista politiikkaa. Sen seurauksena puheenjohtaja Soinin asema saattaa vielä käydä tukalaksi.