Pääkirjoitukset

Kannatusmittaukset ovat politiikan kesäviihdettä

Ilmasto on vahvasti hallituksen asialistalla, minkä etenkin vihreät kokevat voitokseen. Vaalitappion kokenut keskusta matelee myös mittauksissa.
Antti Rinteen johtamassa SDP kamppailee gallupeissa toiseksi suurimman puolueen asemasta kokoomuksen kanssa. Rinne Hämeenlinnan torilla viime marraskuussa. Kuva: Esko Tuovinen
Antti Rinteen johtamassa SDP kamppailee gallupeissa toiseksi suurimman puolueen asemasta kokoomuksen kanssa. Rinne Hämeenlinnan torilla viime marraskuussa. Kuva: Esko Tuovinen

Eduskunnan pitkän kesätauon aikana puolueiden kannatusmittaukset ovat politiikan kesäviihdettä. Mittauksista näkyy tällä kertaa tuoreiden hallituspuolueiden nauttima luottamus ja sen mahdollinen murentuminen sekä oppositioon jääneiden alkurynnistys.

Torstaina julkaistussa Ylen mittauksessa perussuomalaiset ja kokoomus ovat kaksi suurinta. Toistaiseksi on kuitenkin erittäin vaikea nähdä puolueissa minkäänlaista lähentymistä.

Perussuomalaiset olisi noussut jo huhtikuun vaaleissa suurimmaksi, jos olisi saanut kannattajansa äänestämään. Kannattaa ja äänestää ovat kuitenkin eri asioita – myös tulevissa vaaleissa.

Perussuomalaisten keväällä alkanut lähes hurmoksellinen nousu on jatkunut.

Vauhtia antoi Tampereen puoluekokous, jossa puheenjohtaja Jussi Halla-aho pääsi lataamaan täyslaidallisen lähes kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Noste kantaa aikansa. Takapakki saattaa koittaa, kun on todellisten vaihtoehtojen esittämisen aika.

Perussuomalaiset on aikaisempaakin selvemmin rikkomassa vanhoja asetelmia. Sillä on huomattavan paljon kannatusta niin työntekijöiden kuin yrittäjienkin joukossa. Jo aikaisemmin puolue on rohmunnut ääniä demarivaltaisilla alueilla. Nyt perussuomalaiset houkuttelee myös aikaisemmin kokoomusta tai keskustaa äänestäneitä yrittäjiä.

Demarit saivat häthätää pääministeripuolueen aseman, vaikka vaaleja edeltäneiden mittausten mukaan vaalivoiton piti olla selvempi.

Riippuu Antti Rinteen (sd.) hallituksen onnistumisesta, miten SDP:n kannatuskäyrän käy. Toistaiseksi lievä kannatuksen lasku voi mennä hallitusohjelmaa kohtaan tunnetun pettymyksen piikkiin. Täsmälleen samat asiat ovat nostamassa mittauksissa vihreitä ja vasemmistoliittoa.

Ilmasto on vahvasti hallituksen asialistalla, minkä etenkin vihreät kokevat voitokseen. Niinpä puolueen kannatus ei ole vielä läheskään tapissaan. Myös puolueen puheenjohtajan Maria Ohisalon asema maahanmuutosta vastaavana sisäministerinä suosii sitä.

Keskusta matelee mittauksissa, ja syyskuussa valittava puoluejohto joutuu miettimään, kannattiko tosiaankaan lähteä vihreiden ja demareiden vietäväksi hallitukseen.

Päivän lehti

21.2.2020