Pääkirjoitukset

Kannatusmittaus värittää politiikan syksyä

Molemmat päähallituspuolueet, niin kokoomus kuin sosiaalidemokraatitkin vaihtoivat puheenjohtajia alkukesällä.

EU-tehtäviin häipynyttä Jyrki Kataista seuraa puoluejohtajana ja pääministerinä Alexander Stubb. SDP:n puheenjohtajuuden tiukassa vaalissa hävinnyt Jutta Urpilainen jatkaa rivikansanedustajana ja punnitsee kesän ajan urasuunnitelmiaan, joihin ei välttämättä kuulu politiikka lainkaan. Hänen manttelinsa valtiovarainministerinä peri ay-jyrä Antti Rinne.

Tällaista taustaa vasten kuukausittain julkaisevilla puolueiden kannatuskyselyillä on nyt erityinen mielenkiintonsa. Torstaina Yleisradion julkaisema kannatusmittaus on ilman muuta karvas pettymys sosiaalidemokraateille, jotka panivat toivonsa Antti Rinteeseen puolueen pelastajana. Tulos kertoo vallan muuta, kannatus on historiallisen alhainen. Vain 13,8 prosenttia vastanneista äänestäisi demareita, jos eduskuntavaalit olisivat ovella. Uuden puheenjohtajan aikana suosio on huvennut yhdellä prosenttiyksiköllä.

Kokoomukselle puheenjohtajavaihdos on sen sijaan merkinnyt lisäkannatusta. Puolue on edelleen maan suurin 21,8 prosentin tuloksella. Luvussa on Stubb-lisää puolentoista prosenttiyksikön verran. Kannatustaan on kasvattanut myös oppositiopuolue keskusta, joka sai 20,9 prosentin kannatusosuuden.

Sosiaalidemokraattien ohella toinen alamäkeä lasketteleva puolue on Perussuomalaiset. Jo alkuvuodesta alkanut kannatuksen hupenema jatkui heinäkuussa, ja tuloksena on kolmas sija 16,4 prosentin suosiolla.

Pienistä puolueista vain Vasemmistoliitto on kyennyt säilyttämään yli yhdeksän prosentin kannatusosuutensa eli puolueen lähtö hallituksesta teki sen kannatukselle hyvää.

Heinäkuun helteisinä lomaviikkoina laaditusta kannatusmittauksesta ei ole syytä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta se leimaa ensi viikolla alkavaa politiikan syksyä. Eduskuntavaaleihin on aikaa kahdeksisen kuukautta ja vaalitaistelu alkaa tiivistyä jo syksyn aikana.

Kannatuslukujen yksityiskohtainen analyysi tietää, että erityisesti naisäänestäjät ovat loitontuneet sosiaalidemokraateista. Heille Jutta Urpilaisen pakkolähtö oli liikaa. Perussuomalaiset on leimallisesti miesten puolue. Kannattajista peräti 70 prosenttia on miehiä ja kun osa heistä on kääntänyt selkänsä puolueelle, suosion laskulle löytyy selitys. Heinäkuun galluplukujen valossa kannatusta on valunut kokoomuksen ja keskustan suuntaan.

Mikäli SDP aikoo olla ensi keväänä mukana hallitusneuvotteluissa, uuden puheenjohtajan on yllettävä lähes uskomattomaan suoritukseen. Puolue on vasta neljäntenä, jo toivottoman kaukana kokoomuksesta ja keskustasta, mutta edelleen iskuetäisyydellä Perussuomalaisista.

Ellei puheenjohtaja Antti Rinne muutamassa kuukaudessa lunasta häneen kohdistuneita kovia odotuksia, SDP:ssa saattaa kevään eduskuntavaalien jälkeen viritä taas kiivas puheenjohtajan pudotuspeli.

Menot