Pääkirjoitukset

Kansa on antanut kylmää kyytiä SDP:lle

SDP:n vaalitulos oli puoleen historian huonoin. Kansalta saatu kyyti on ollut kylmää vuoden 2003 eduskuntavaalien jälkeen. Tappiot tulivat myös 2007 ja 2011.

Vuoden 1962 vaalitulosta, 38 kansanedustajaa, on pidetty SDP:n murskatappiona. Nyt paikkaluku on 34, ja kannatus 16,5 prosenttia, mikä on sekin kaikkien aikojen alhaisin.

Hämeen vaalipiiri on ainoa, jossa SDP on edelleen suurin puolue. Seuraavissa vaaleissa jokin kilpailijoista menee tätä vauhtia ohi. Vielä 12 vuotta sitten SDP:n osuus annetuista äänistä oli 31,9 prosenttia, mikä toi viisi kansanedustajan paikkaa.

Nyt kannatus romahti muun muassa Hämeenlinnassa, 5,6 prosenttiyksikköä edellisistä eduskuntavaaleista.

SDP on vaalien jälkeen peruskysymysten äärellä niin valtakunnallisesti, maakunnallisesti kuin paikallisestikin. Muuten alamäki jatkuu.

Oman kannatuksensa valossa SDP:llä ei ole minkäänlaista järkeä lähteä hallitukseen, jolla on edessään pitkä lista ikäviä päätöksiä. Oppositiossa kannatuksen putoaminen voisi ainakin hidastua.

SDP:llä ei tätä menoa ole pian enää hartioita ajaa kannattajiensa tärkeiksi katsomia asioita.

Puheenjohtaja Antti Rinne on luotsannut puoluettaan vasemmalle ja palauttanut arvoonsa palkansaajien asiaa. Viesti ei kuitenkaan ole mennyt perille.

Vaalikeskustelussa olivat keskiössä työ ja tulevaisuus. Oli SDP:ltä täydellinen epäonnistuminen, ettei suomalaisten huolta työllisyydestään pystytty kanavoimaan kannatukseksi.

Osa alamäestä on ollut hallitusvastuun taakkaa, suoraa tyytymättömyyttä hallitusten politiikkaan. Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin kokoomusvetoisissa hallituksissa SDP näyttäytyi avuttomana apupuolueena.

Jutta Urpilaisen johdolla SDP oli korostetusti naimisissa kokoomuksen ja myös EU:n kanssa.

SDP:n puheenjohtajan nimestä tai sukupuolesta ei puolueen menestys ole kiinni. Puheenjohtajavaihdokset ovat jääneet oman väen hengennostatukseksi. Tuloksettomia ovat olleet myös analyysit ja itsekritiikki, jota puolueessa on harrastettu.

SDP:n tunnetuimpiin talousanalyytikkoihin kuulunut Juhana Vartiainen loikkasi kokoomukseen. Rajan yli voi loikata ilmeenkään värähtämättä.

Oikeisto-vasemmisto-rajan hämärtyminen näkyy SDP:n kannatuksessa. Sen aate on haalistunut, eikä ainakaan vedä entisaikojen tapaan.

Päivän lehti

30.3.2020