Pääkirjoitukset

Kansalaisten oikeustaju koetuksella

Lähes 63 000 suomalaista allekirjoitti kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kovempia rangaistuksia rattijuopoille ja ylipäätään tehokkaampia keinoja rattijuoppoutta vastaan.

Aloite jätettiin eduskunnan käsittelyyn viime viikolla. Vahvan julkisuuden saattelema aloite saa eduskunnassa asianmukaisen käsittelyn siinä kuin muutkin kansalaisaloitteet, mutta lainsäädännön muuttumiseen on siitä pitkä matka.

Rattijuoppojen saamat rangaistukset ovat koetelleet kansalaisten oikeustajua. Tunteita ovat herättäneet varsinkin rattijuoppojen aiheuttamat kuolonkolarit, joista yksi oli pohjana kansalaisaloitteessa.

Nuoren tytön toukokuussa 2012 Lapinlahdella 2,58 promillen humalassa kuoliaaksi yliajanut nainen sai kuolonkolarista kahden vuoden ja seitsemän kuukauden tuomion.

Hovioikeudessa tuomio aleni viidellä kuukaudella. Itä-Suomen hovioikeus otti rangaistusta alentavina seikkoina huomioon, että naisen ajomatka oli lyhyehkö, ja ajo tapahtui hiljaiseen ilta-aikaan.

On koko lailla käsittämätöntä, että lyhyen matkan ajaminen humalassa on jotenkin vähemmän tuomittavaa kuin pidemmän. Mikä mahtaa olla kilometriraja?

Tytön vanhemmat ryhtyivät keräämään kansalaisaloitetta, joka sai elokuusta 2013 alkaen nopeasti taakseen 10 000 ihmistä.

Vauhtia aloite sai, kun sen tukena internetissä levisi uhrin sisaren kertomus tapahtuneesta. Myös hän sai vammoja samassa traagisessa yliajossa.

Kansalaisaloite ottaa tiukan kannan rattijuoppojen kuolonkolareihin. Niitä pidetään tappoina, ja rangaistusten pitäisi olla sen mukaisia. Ajatus lähtee siitä, että auto on tappava ase rattijuopon alla. Se ei ole kovin kaukana todellisuudesta.

Oikeuskäytäntö ei kuitenkaan ole ratkaisevasti tiukentumassa kansalaisaloitteen vaatimaan suuntaan. Käräjäoikeuden määräämä vankeustuomio oli tässäkin tapauksessa keskitasoa.

Tavallisia rattijuoppoja tuomitaan ehdottomiin vankeusrangaistuksiin ani harvoin. Laki antaa mahdollisuuden kovempiinkin tuomioihin, mutta rattijuopot pääsevät yleisen oikeustajun mukaan kevyillä tuomioilla.

Kansalaisaloite kanavoi ihmisten tuntoja ja on erittäin tarpeellinen herätys päättäjille. Perusteltuja vaatimuksia ei pidä ainakaan etukäteen tyrmätä tai vähätellä.

Eduskunnalla on aloitteen käsittelyssä lainsäädäntövaltaa käyttävänä elimenä paikka arvioida tuomioiden yleistä tasoa uudelleen.

Kansalaisaloite nostaa esiin myös alkolukon, joka on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi rattijuoppoutta vastaan. Laite on pakollinen jo mm. koulukuljetuksissa. Liikenteen turvallisuusvirasto on arvioinut, että alkolukko on jo pysäyttänyt tuhansia rattijuoppoja.

Ei pitäisi olla estettä määrätä alkolukko kaikille rattijuopumuksesta kärynneille.

Vielä tehokkaampi alkolukko olisi, jos sellainen olisi kaikissa ajoneuvoissa. Siihen ei kuitenkaan valitettavasti päästä näköpiirissä olevana aikana edes uusissa autoissa.