fbpx
Pääkirjoitukset

Kansalaisten pahoinvointi näkyy sosiaali- ja kriisipäivystyksen työturvallisuudessa – Odotettu lakimuutos takaa jatkossa virka-avun

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävien määrä on kasvanut roimasti. Virka-apupyyntöjä poliisilta tarvitaan jatkuvasti. Jatkossa ne ovat maksuttomia.
Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii koko maakunnan alueella. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii koko maakunnan alueella. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä koettiin vaarallisin tilanne Karhutien ammuskelussa syyskuun lopulla.

Koko maakunnan yhteinen sosiaali- ja kriisipäivystys on elänyt kiireen keskellä. Tehtäviä on ollut ennätyksellisen paljon. Korona-aika on näkynyt muun muassa perheväkivaltatapausten lisääntymisenä.

Viime vuonna tehtäviä oli koko maakunnan alueella 6114, kun vuonna 2019 tehtäviä oli 3 305.

Tehtävistä 60 prosenttia koskee lapsiperheitä tai alaikäisiä nuoria.

Sisäministeriö pani tällä viikolla vireille lakihankkeen, jonka tarkoitus on tehdä poliisin lastensuojelulle ja sosiaalipäivystykselle antamasta virka-avusta maksutonta.

Aie on oikea ja ajankohtainen, koska lastensuojelussa ja sosiaalipäivystyksessä kohdataan paljon muun muassa perheiden pahoinvointia. Monesti arat, perheen sisäiset asiat saavat tunteet pintaan ja käytös voi olla arvaamatonta. Etenkin, kun usein asiakkaat ovat päihteiden vaikutuksen alaisina.

Virka-avun lisäksi tärkeää on saada riittävät tiedot kustakin perheestä, jotta tilanteisiin voitaisiin etukäteen valmistautua huolella ja arvioida, koska virka-apua todella tarvitaan.

Johtava sosiaalityöntekijä Mira Miettinen kertoi (HäSa 14.10), että poliisin virka-apu on kriittisen tärkeä turvallisuustekijä. Noin 13 prosentissa tapauksista työntekijät jalkautuvat paikan päälle, jolloin vaaratilanteet ovat toistuvia, onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi suusanallista uhkailua ja uhkaavaa käytöstä.

Uusi laki mahdollistaa sen, ettei sosiaalitoimen tarvitse jatkossa miettiä mahdollisia virka-avun kuluja. Näin apua voidaan pyytää heti, eikä mahdollisia viivästyksiä tule kulujen miettimisen vuoksi.

Toki tärkeää on se, että virka-apua pyydetään vain aidon tarpeen vaatiessa. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen työturvallisuuden pitää olla kohdillaan. Näin taataan myös asioihin puuttuminen.

Jos työturvallisuus on jatkuvasti uhattuna, voi se vaikuttaa myös uskallukseen puuttua mahdollisiin epäkohtiin.

Menot