Pääkirjoitukset

Kansankodin vaihtoehdot alkavat olla vähissä

Ruotsidemokraattien rooli ratkaisee tulevan kokoonpanon. Heidän ottamistaan hallitukseen vastustetaan laajasti oikeistopuolueen rasismi- ja natsisympatioiden takia.
Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlen ja kokoomuksen Ulf Kristersson olivat toiveikkaita 2. lokakuuta. Jälkimmäinen ei kuitenkaan saanut koottua maahan hallitusta.

Pitkään jatkuneet hallitusneuvottelut ovat Ruotsissa täysin jumissa. Vaalit pidettiin jo 9. syyskuuta.

Ruotsalaiset äänestivät sosiaalidemokraatit ja kokoomuksen suurimmiksi puolueiksi, mutta molemmat menettivät kannatustaan.

Sen sijaan nationalistinen ruotsidemokraatit kasvatti muiden kustannuksella kannatustaan.

Vaihtoehdot ovat erittäin vaikeita kaikille puolueille.

Joko perinteinen blokkiajattelu murretaan tai ruotsidemokraattien kanssa on kyettävä yhteistyöhön ottamalla puolue jopa hallitukseen. Muuten edessä ovat uudet vaalit.

Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson luopui viime sunnuntaina hallitusneuvotteluiden veturin tehtävästä. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlen on palannut lähtöruutuun.

Ruotsalaisten lehtitietojen mukaan Norlen saattaa harkita poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa uutta tunnustelijaa kokonaan puolueiden ulkopuolelta.

Hallitukset ovat Ruotsissa perinteisesti muodostuneet joko sosiaalidemokraattien johtaman punavihreän koalition tai kokoomuksen vetämän porvariallianssin ympärille.

Suomesta poiketen myös vähemmistöhallitukset ovat olleet toimintakykyisiä.

Viimeksi sosiaalidemokraattien kanssa hallituksessa oli ympäristöpuolue, joka vaaleissa juuri ja juuri ylitti neljän prosentin äänikynnyksen valtiopäiville.

Enemmistöhallitusta kumpikaan perinteinen blokki ei pysty muodostamaan. Porvariallianssi tunnusteli mallia, jossa he olisivat saaneet tukea ruotsidemokraateilta. Kaikille malli ei kuitenkaan sopinut.

Kolmanneksi suurimmaksi nousseiden ruotsidemokraattien ottamista hallitukseen vastustetaan laajasti ennen kaikkea oikeistopuolueen rasismi- ja natsisympatioiden takia.

Toisaalta Ruotsissa on varmasti seurattu Suomea ja seurauksia, kun perussuomalaiset otettiin mukaan hallitukseen.

Kansankoti on hankalassa paikassa, kun toimivaa vähemmistöhallitusta tuskin kootaan vaaleissa hävinneiden kokoomuksen tai sosiaalidemokraattien varaan.