Pääkirjoitukset

Kansanrintama vie politiikkaa vasemmalle

Perussuomalaisten kannatus saattaa nousta, kun äänestystuloksesta huolimatta puoluetta ei edes harkittu hallitukseen. Kokoomuksen on aika uudistua.
Todennäköinen tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) haluaa tulevaisuushallituksen, joka katsoo yhtä vaalikautta pidemmälle. Kuva: Joel Maisalmi
Todennäköinen tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) haluaa tulevaisuushallituksen, joka katsoo yhtä vaalikautta pidemmälle. Kuva: Joel Maisalmi

Keskiviikkona ennen puolta päivää varmistui, että SDP lähtee neuvottelemaan hallitusohjelman rakentamisesta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Suomeen kaavaillaan siis uutta punamulta- tai kansanrintamahallitusta, mutta täysin varmaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen syntyminen ei vielä ole.

Erityisesti vasemmiston takuumieheksi hamuavalla keskustalla on iso joukko kynnyskysymyksiä takataskussa. Ihan mihin tahansa keskustakaan ei voi taipua hallitushimon sokaisemana.

Ennen vaaleja demarit, vihreät ja vasemmistoliitto julistivat, että Suomessa on tarve tehdä suunnanmuutos Juha Sipilän (kesk.) hallituksen harjoittamaan kylmään oikeistopolitiikkaan. Suunnanmuutos onkin varmasti luvassa, mutta millainen? Jonkin verran merkillistä silti on, että suurta muutosta puuhaa nyt juuri keskusta, jonka vaalitulos oli vieläpä historiallisen huono.

Yleensä haavoja on lähdetty nuolemaan oppositioon. Rökäletappion kärsineessä kepussa ilmeisesti haikaillaan paluuta jonnekin kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen kaipaamaan alkiolaisuuteen.

Viimeisimmät seitsemän vuotta päällä ollut takki kääntyy esimerkiksi, kun Juha Sipilän raivokkaasti puolustama aktiivimalli lentää romukoppaan. Tuskin kiky-sopimuksestakaan puhutaan hallitusohjelmassa halaistua sanaa.

Perussuomalaiset ja kokoomus kokivat monipuoluejärjestelmän monimutkaisuuden, kun hallitustunnustelija Rinne päätteli, ettei yhteistyö näiden puolueiden kanssa tule kyseeseen. Eduskunnassa on selkeä porvarienemmistö, mutta kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan ”Suomi saa nyt Antti Rinteen johtaman sosialistihallituksen.”

Vaalien kakkos- ja kolmospuolueet muodostavat näillä näkymin yhdessä kristillisdemokraattien kanssa oikeisto-opposition, ja etenkin kokoomus joutuu miettimään uudistumista.

Perussuomalaisten kannatus todennäköisesti vain nousee, kun puolueen äänestäjät huomaavat, ettei vaalituloksella ollut minkäänlaista merkitystä. Perussuomalaisia ei missään vaiheessa edes harkittu hallitukseen.

Tämä voi synnyttää kiukkua ja katkeruutta, mikä realisoituu seuraavissa vaaleissa.

Päivän lehti

9.7.2020