Pääkirjoitukset

Kansansuosion tavoittelu puoluepolitiikan ikeenä

Sitran kysely ei lupaa edustukselliselle demokratialle hyvää, kun vastaajista yli puolet kokee, että puolueet ovat etääntyneet kansalaisista ja heidän tarpeistaan.
Politiikan päänäyttämönä toimii eduskuntatalo. Kuva: Emilia Kangasluoma
Politiikan päänäyttämönä toimii eduskuntatalo. Kuva: Emilia Kangasluoma

Alle puolet kansalaisista uskoo poliittisen päätöksenteon edustavan heidän mielipiteitään, osoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran teettämä kyselytutkimus.

Mikään yllätys ei ole se, että kaksi kolmesta toivoo puolueiden keskustelevan paremmin kansalaisten ja kannattajiensa kanssa.

Luottamus puolueisiin on vuosien varrella hiipunut. Yli puolet vastaajista arvioi puolueiden toimintatapoja vanhakantaisiksi.

Kansalaisten sitoutuminen politiikkaan löyhtyy, kun poliittinen osallistuminen keskittyy ja luottamustehtävät kasautuvat yhä harvemmille.

Kun äänestäjien puolueuskollisuus vähenee, vastaavasti liikkuvien äänestäjien määrä nousee. Tämä mahdollistaa isoja äänisiirtymiä vaaleissa.

Puoluekentän enteilty murros laittaa vanhat, perinteiset puolueet koville. SDP on Sanna Marinin vetoavulla onnistunut vielä nuorentamaan ilmettään.

Ongelmat näkyvät etenkin vanhalla mahtipuolueella keskustalla, joka on Ylen uusimman gallupin mukaan hiipunut viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi vain 10,5 prosenttiin kannatuksellaan.

Ajan kuvaa on samalla yhteiskunnallisten jakolinjojen syveneminen, mikä heijastuu kovasävyisenä ja populistisena debattina.

Vaikka äänestäjäkunta saattaa empiä puolueiden välillä, todellisuutta on edelleen jakautuminen oikeistoon ja vasemmistoon, konservatiivisiin ja liberaaleihin, kansallismielisiin ja globalisteihin.

Kun vaalit lähestyvät, puolueet pyrkivät vetoamaan mahdollisimman laajan äänestäjäkunnan tunteisiin. Vahvoilla on se puolue, joka maalaa houkuttavimman vision.

Puoluetoimistoista on tullut eräänlaisia imagonrakentajia, joiden tavoitteena on puolueen kannatuksen maksimointi.

Pidemmän päälle tämä jäytää toiminnan uskottavuutta. Puoluepolitiikka on sananakin saanut kielteisen sävyn.

Arvoista ponnistavan puheen puolueissa on monesti korvannut talousretoriikka sekä vastapuolen nokittelu.

Kansalaiset toivovat politiikalta selvempiä arvovalintoja.

Politiikan pitäisi olla demokratian toteuttamisen väline, ei itseisarvo.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic