Pääkirjoitukset

Kanta-Häme tarvitsee uuden keskussairaalan

Jättihankkeen kustannukset on pidettävä tiukassa valvonnassa. Kyseessä ovat veronmaksajien rahat.
Tältä uusi Hämeenlinnaan rakennettava Kanta-Hämeen keskussairaala voisi näyttää. Sinne ja samalle tontille on tulossa myös yksityisiä palveluita kuten kauppa ja apteekki.

Uuden keskussairaalan rakentaminen Hämeenlinnaan etenee kuin juna, vaikkei sairaalaa saatukaan sijoitetuksi rautatieaseman lähettyville kuten aluksi suunniteltiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi luvan hankkeen toteutukseen. Luvat ovat viime aikoina olleet kiven alla. Niitä on myönnetty vain Jyväskylään, Kajaaniin ja Hämeenlinnaan.

Sote-uudistusta odotellessa rajoituslaki pyrkii estämään turhan kiirehtimisen rakennusprojekteissa. Toteutuslupa kertookin siitä, että myös ministeriön puolella Kanta-Hämeen uutta keskussairaalaa pidetään tärkeänä ja tarpeellisena.

Suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Yleissuunnitelmien odotetaan olevan valmiina noin vuoden kuluttua. Sen jälkeen ryhdytään tekemään yksityiskohtaista toteutussuunnitelmaa, jos sairaanhoitopiirin valtuusto niin päättää.

Suunnittelijoiden tavoitteena on ”maailman inhimillisin sairaala”. Se on kova tavoite. Hienoa on, jos potilas saa palvelut sujuvasti ilman jonotuksia ja juoksuttamista luukulta toiselle.

Jo tämän vuoden puolella valtuusto saa eteensä hankkeen rahoitusratkaisun. Neuvotteluja lähes 390 miljoonan euron hintaisen hankkeen rahoittamisesta on käyty Kuntarahoituksen kanssa.

Tavallista päättäjää hankkeen koko voi hirvittää. Ainakin Riihimäen suunnalta on kuultu epäröintiä. Isoilla julkisilla hankkeilla on taipumus ylittää kustannusarvionsa.

Uutta keskussairaalaa rakennetaan ns. allianssimallilla, jossa tilaajalta ja toteuttajilta vaaditaan tiivistä yhteistyötä ja yhteistä päätöksentekoa kaikissa vaiheissa.

Allianssista on saatu hyviä kokemuksia mm. Tampereen rantatunnelin toteutuksessa. Se valmistui etuajassa ja alitti budjettinsa.

Nykyinen keskussairaala on tekniikaltaan ja tiloiltaan huonokuntoinen. 1970-luvun ratkaisut eivät toimi nykyaikaisessa lääketieteessä.

Kanta-Häme tarvitsee uuden keskussairaalan, jotta vähintään nykytasoiset erikoissairaanhoidon palvelut yleensä säilyvät maakunnassa. Kustannukset on kuitenkin pidettävä tiukasti aisoissa. Viimekädessä rahat tulevat kuitenkin veronmaksajilta.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic