fbpx
Pääkirjoitukset

Kanta-Hämeen pitää miettiä, tarvitaanko sitä

Jos maakuntien määrää pyritään karsimaan, ensimmäisenä listitään pienimmät. Seuraavaksi listalla ovat eripuraisimmat.
Oma Häme -hankkeen valmistelijat ovat kiertäneet ympäri maakuntaa kertomassa sote- ja maakuntauudistuksesta. Kuvassa muutosjohtaja Jukka Lindberg Lopella keväällä 2017. Kuva: Terho Aalto

Mielipideosastolla kirjoittaja kysyi taannoin, onko Kanta-Hämeellä tulevaisuutta. Kysymys on aiheellinen.

Voidaanko Kanta-Hämeen elinvoima taata yhteen hiileen puhaltamalla ja onko maakunnalla yleensä merkitystä? Vai onko ruoho rajan toisella puolella vihreämpää?

Ei ole tietoa, meneekö koko vaalikauden valmisteltu sote- ja maakuntauudistus maaliin vai aloitetaanko kaikki alusta eduskuntavaalien jälkeen.

Jos uudistus toteutuu Sipilän hallituksen suunnitelmien mukaan, nykyisillä maakunnilla jatketaan ainakin muutama vuosi. Jos uudistus menee taas mönkään, ainakin Riihimäellä suunnitellaan selvitystä siitä, millaisia hyötyjä Uudellamaalla olisi tarjota.

Jos maakuntien määrää pyritään karsimaan, ensimmäisenä listitään pienimmät. Seuraavaksi listalla ovat eripuraisimmat. Kuuluuko maakuntamme niihin?

Ainakaan kantahämäläisillä ei ole maakuntahenkeä eikä -identiteettiä. Kuntaliiton äskettäin tekemässä kyselyssä peränpitäjiksi jäivät Kanta- ja Päijät-Häme. Miten ajaa maakunnan asiaa, jos ei itsekään usko siihen?

Kanta-Hämeellä on tällä hetkellä kaksi suurta huolta. Väestö vähenee ja samalla se ikääntyy keskimääräistä nopeammin. Tämä kehitys on käännettävä.

Maakunnan keskeinen sijainti on kääntynyt ongelmaksi. Täältä nuorten on helppo lähteä opiskelemaan läheisiin suuriin kaupunkeihin, eivätkä he ole palanneet opiskelujen jälkeen.

Sen sijaan keskeinen sijainti, lyhyet välimatkat ja hyvät palvelut houkuttelevat iäkkäitä ihmisiä. Jossain vaiheessa se lisää voimakkaasti vanhuspalvelujen kysyntää. Se ei ole ongelma, jos samaan aikaan tulee myös nuoria muuttajia. Nyt näin ei ole.

Houkuttelevat työpaikat saavat nuoret palaamaan. Sellaisia saadaan syntymään vain vahvalla yhteistyöllä maakunnan sisällä sekä verkostoitumalla yritys- ja koulutusmaailmassa.

Alkuvuodesta selviää, saadaanko sote- ja maakuntauudistus maaliin. Jos niin ei käy, Kanta-Hämeen kolmella kaupunkiseudulla on vakava pohdinnan paikka. Mitä oikeastaan halutaan?

Menot