fbpx
Pääkirjoitukset

Käräjäoikeuden pääpaikka karkaamassa Lahteen

Oikeuslaitoksen uudistus muovaa käräjäoikeudet suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Joka toinen käräjäoikeus on häviämässä kartalta, ja jäljelle jää maakunnallisia käräjäoikeuksia sekä pienempiä kanslioita, jos oikeusministeriö etenee työryhmän viitoittamalla tiellä.

Uusi malli tietää ovien sulkeutumista Kanta-Hämeen käräjäoikeuden Forssan kansliassa. Yt-neuvottelut vauhdittavat tehtävien keskittämistä Hämeenlinnan kansliaan ja uuteen Hämeen käräjäoikeuteen Lahteen. Hämeen käräjäoikeuteen on tarkoitus yhdistää nykyiset Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen käräjäoikeudet.

Valtionhallinnon uudistukset ovat kylmää kyytiä paikkakunnilla, jotka menettävät valtion talous- ja tuottavuustalkoissa viimeiset vähäisetkin valtion työpaikat.

Hämeenlinnalle uuden Hämeen käräjäoikeuden pääpaikan mahdollinen karkaaminen Lahteen ei ole niin kova isku kuin oli taannoin uusi Hämeen poliisilaitos. Vuosien ja vuosikymmenten odotuksen jälkeen aikaansaatu Miekkalinnan poliisitalo jäi sivupisteen asemaan silloisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd.) siunauksella.

Käräjäoikeus ei ole samanlaista lähipalvelua kuin poliisi, verotoimisto tai vaikkapa työvoimatoimisto. Tavallinen kansalainen ei joudu asioimaan käräjäoikeuksissa kovinkaan usein, ja palveluita on jo helposti tavoitettavissa myös sähköisesti.

Uudistuksen takaa löytyy kovia taloustavoitteita. Miljoonasäästöjä kaivetaan toimitila- ja henkilöstökustannuksia karsimalla. Pelkona vain on, että se mikä säästetään ovia sulkemalla, menetetään uusia tiloja ja organisaatioita rakentamalla.

Ministeriö kaavailee paikkaavansa harvenevaa palveluverkkoa uusilla välineillä. Etäyhteyksien käyttö on lisääntymässä myös oikeuden istunnoissa. Laki sallii videoyhteydet joissakin tapauksissa jo nyt, mutta lakipykäliä aiotaan sorvata joustavammiksi. Syytetyn penkillä tai muuten vaan kuultavana olevat tuskin vastustavat uuden tekniikan käyttöönottoa. Oikeus säästää ansiomenetyskorvauksista ja matkakustannuksista. Keskittäminen lisää näitä kustannuksia väistämättä.

Oikeuslaitoksen uudistusta on selvitetty moneen otteeseen ja sen mukaan keskittämisen edut ovat haittoja suurempia.

Oleellista on, että uudistuksesta tiedotetaan ja etäpalvelut turvataan.

Menot