Pääkirjoitukset

Kartellijupakat pitkiä ja kalliita oikeusjuttuja

Kartelliepäilyjä on ilmassa tasaisin väliajoin, mutta harvoin ne johtavat samanlaiseen uuvuttavaan tutkintaan ja oikeudenkäyntiin kuin viime viikolla hovioikeudessa ollut asfalttikartelli. Helsingin hovioikeus tuomitsi ryvettyneitä yhtiöitä korvauksiin ylihintaisista urakoista, joita ne pyörittivät vuosina 1994-2002.

Oikeuden päätöksen mukaan asfalttialan yritykset sovelsivat yhteisesti kilpailurajoituksia, joilla vaikutettiin tarjouskilpailuihin ja urakoiden hintatasoon.

Kymmenet kunnat ja osin myös valtio kärkkyivät oikeudessa korvauksia useammalta asfalttiyhtiöltä, jotka pääsivät hovissa hieman helpommalla kuin käräjäoikeudessa, joka antoi päätöksensä jo vuonna 2009.

Monen kunnan korvaussummat kuihtuivat hovissa esimerkkinä Forssa, joka sai lopulta runsaan 200 000 euron korvaukset. Korvaussumma putosi hovissa 40 000 eurolla.

Hovioikeus määräsi asfalttifirmojen maksettaviksi runsaan 35 miljoonan euron korvaukset, kun käräjäoikeus oli päätynyt 40 miljoonaan. Asfalttiurakoita hallinneen Lemminkäisen korvaukset laskivat eniten. Kuvaavaa oli, että yhtiön osakekurssi ponnahti selvää nousuun hovioikeuden päätöksen tultua julkisuuteen.

Pitkittynyt oikeusprosessi johti siihen, että korvauksiin kasaantui hurjia summia korkoja ja oikeudenkäyntikuluja.

Kartellijutut ovat lähes aina suuria kokonaisuuksia, joten tutkinta ja mahdollinen oikeusprosessi ovat sen mukaisia. Korvauksia hakevien joukko on usein suuri ja jokainen tapaus poikkeuksellinen. Kartellijutut myös mutkistuvat pitkittyessään. Pitkään esillä ollut asfalttijuttukin saanee vielä jatkoa.

Kartelliepäilyt ovat lisääntyneet, eikä pelkästään tehostuneen seurannan takia. Asfalttijupakka ja paljon julkisuutta saanut Metsäteollisuuden juttu osoittivat, että kartelleihin päästään myös käsiksi.

Kartelliepäilyt ovat jo johtaneet valvonnan kiristymiseen. Erityisesti Kilpailu- ja kuluttajavirastolle vaaditaan lisää resursseja valvontaan. Samalla ovat lisääntyneet puheet sanktioiden kiristämisestä. Se keskustelu jatkuu hovioikeuden tämänviikkoisen päätöksen jälkeenkin. Kartellisakot ovat koventuneet, mutta niitä ei vieläkään pidetä riittävänä pelotteena.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic