Pääkirjoitukset

Karvalakkipoliiseista ei ole koppalakeiksi

Poliisien voimavarat aiheuttavat kustannuspaineissa puhkua ja puhinaa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puntaroi Lännen Median haastattelussa (16.11.) varoventtiiliksi vapaaehtoisten käyttöä poliisin apuna esimerkiksi yleisötapahtumien valvonnassa.

Valmisteltu lakihanke nousi viimeksi keskusteluun vuosi sitten, kun Suomi oli panikoida täyttyvien vastaanottokeskusten kanssa.

Ajatus vapaaehtoispoliiseista juontaa juurensa 1990-luvun täydennyspoliisijärjestelmästä. Kolehmainen nimittäisi apuvoimia tosin varautumispoliiseiksi. Maailmalla mallista on kokemuksia.

Täydennyspoliisien käyttöä on kaavailtu sallittavaksi nyt muutenkin kuin vain poikkeusoloissa, mistä Suomen poliisijärjestöjen liitto ei ole innostunut. Tarkoituksena olisi helpottaa vähäisten poliisipartioiden kiireitä kurssitetuilla maallikkopoliiseilla, jotka voisivat patsastella yleisötapahtumissa. Vaan miten tässä karvalakkimallissa kävisi, jos rauhalliseksi luullussa mielenilmaisussa syntyisi joukkotappelu?

Vapaaehtoiset voisivat täydentää ammattipoliiseja vaikkapa vartioinnissa ja liikenteenohjauksessa. Kaikki kunnia halukkaille vapaaehtoisille, mutta miten hyvin mahtaisi luontua poliisin ohjaus, vaikka sopivaa täydennyspoliisimateriaalia löytyisi sotilaspoliisikoulutetuista reserviläisistä. Muistettakoon, että 1990-luvulla rekrytoituja noin 2000 täydennyspoliisia ei käytetty missään kriisitilanteessa.

Houkutus käyttää apupoliiseja olisi suuri pitkien etäisyyksien maakunnissa, kun ammattipoliiseista on pulaa. Reservipoliiseille uhkaisi tällöin koitua liiallinen vastuu, vaikka lakiin olisi kuinka kirkkaasti kirjattu valtuudet. Poliisin työ on entistä vaativampaa.

Huoli poliisin heikkenevistä resursseista on oikeutettu – varsinkin kun poliiseja työllistää kasvava kyberrikollisuus ja määrärahakehys tiukkenee. Säästölinja uhkaa kurittaa poliisin suorituskykyä vakavasti 2020-luvulla.

Eduskunnan tehtävä on taata henkilöstöresurssit, joilla tehtävien toteuttaminen onnistuu poliisilta kansalaisten turvallisuutta vaarantamatta. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) lupaus 200 määräaikaisen poliisin töiden jatkosta on vasta alku.

Vapaaehtoiset partioitsijat eivät ole ratkaisu. Tarvitsemme oikeita poliiseja. Heihin suomalaiset luottavat.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic