Pääkirjoitukset

Kasvua on haettava kansainvälistymisestä

Kanta-Hämeen yritystoiminta kaipaa kansainvälistymistä kasvaakseen. Yritysten vientitoiminta näyttää tulevaisuuden suuntaa.
Maakunnallisen vientipalkinnon saajan Foxa oy:n tärkein yhteistyökumppani on Puolustusvoimat, toteavat kehityspäällikkö Johanna Rämö ja toimitusjohtaja Jukka Sipilä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maakunnallisen vientipalkinnon saajan Foxa oy:n tärkein yhteistyökumppani on Puolustusvoimat, toteavat kehityspäällikkö Johanna Rämö ja toimitusjohtaja Jukka Sipilä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yritysten vienti on sujunut nyt Suomessa kohtalaisesti lähinnä vanhojen tilausten ansiosta, mutta ensi vuonna vientimarkkinoiden odotetaan hiipuvan. Ei auta muu kuin kääriä hihat.

Kun kotimarkkinat ovat pienet, kasvua on haettava kansainvälistymisestä ja uusiutumisesta.

Hämeen Yrittäjät kannustaa maakunnallisella vientipalkinnolla kansainvälistymään pyrkiviä hämäläisyrityksiä.

Nyt palkinnon sai forssalainen tekstiilialan yritys Foxa oy, joka kehittää ja valmistuttaa työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita. Foxan juuret ovat Forssan pitkässä tekstiiliperinteessä, tosin teollinen valmistus on tyykikylässä jäänyt jo historiaan.

Foxa on panostanut tuotekehitykseen ja kumppanuuksiin ulkomaisten vaatekangasvalmistajien kanssa.

Yritys tavoittelee rohkeasti vahvaa kasvua ja laajempia markkina-alueita. Yrityksen toimituksista yli 80 prosenttia menee ulkomaille.

Maakunnassa pulmana on ollut se, että voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrä ei juuri nouse eikä vienti vedä parhaiden maakuntien tahtiin. Kasvun varaa on.

Maassa joka neljäs ja Kanta-Hämeessä joka viides pienistä ja keskisuurista yrityksistä harjoittaa vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla.

Maakunnan vientiyritykset ovat syksyn pk-barometrin mukaan painottuneet suoraan tavaroiden vientiin ja näistä yli puolella viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on alle 9 prosenttia.

Maakuntaohjelmassa on erityisenä tavoitteena lisätä yritysten kasvua ja kansainvälistymistä tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotoiminnan avulla. Kasvua ei yrityksissä synny investoimatta.

Yritykset tarvitsevat kansainvälistyäkseen ennen kaikkea asiantuntevaa neuvontaa. Vientikaupassa pärjääminen vaatii yhä osaavampaa rahoituksen hallintaa ja luottotappioilta suojautumista. Esimerkiksi Business Finland ja Team Finland ovat tärkeässä roolissa.

Yrityksillä kasvu voi jäädä kiinni rahoituksen saamisesta.

Innovatiiviset, kasvavat yritykset edistävät kaikkiaan kansantaloutta ja työllisyyttä.

Päivän lehti

25.2.2020