Pääkirjoitukset

Kasvukolmion sisäpuolella on mahdollisuuksia

Ennuste: Suomen väestö keskittyy seuraavien 20 vuoden aikana voimakkaasti kasvukolmioon Helsinki–Tampere–Turku. Liikenneyhteyksien merkitys kasvaa edelleen.
Pääradan merkitys Hämeenlinnan seudun kehitykselle korostuu tulevina vuosikymmeninä edelleen. Kuvaaja: Ville-Veikko Kaakinen

Aluekehityksen ennuste kertoo, että selkeää väestönkasvua nähdään vuosina 2017–2040 vain kolmella kaupunkiseudulla eli pääkaupungissa, Turussa ja Tampereella.

Muuttoliiketutkija Timo Aron mukaan väestön voimakas keskittyminen kasvukeskuksiin jatkuu siis edelleen – niin kuin on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tämän kehityksen rinnalla kulkee alati voimistuva taantuvien ja autioituvien alueiden lisääntyminen.

Siksi alueelliset erot ovat viimeistään muutaman vuosikymmenen kuluttua erittäin suuria Suomen eri osien välillä. Suuria erot ovat jo nyt.

 

Hämeenlinnan seudun näkökulmasta aluekehitysennuste ei ole mitenkään huono. Kasvukolmion sisäpuolella on runsaasti mahdollisuuksia etenkin, kun liikenneyhteyksiä etelään ja pohjoiseen kehitetään nykyistä sujuvammiksi.

2040-luvulla pääkaupunkiseutu saatetaan määritellä aivan eri tavalla kuin nyt, samoin tietysti myös Tampereen seutukunta. Kummankin kasvumoottorin vaikutuspiiri laajenee, kun ajallinen yhteys kaupunkeihin lyhenee.

On siis sanomattakin selvää, että Hämeenlinnan pitää olla niissä pöydissä jatkuvasti läsnä, joissa puhutaan pääradan kehittämisestä ja suunnitellaan tunnin junia.

Pääkaupungin vahvojen toimijoiden yllätyksiä tai ohivetoja ei saa paikalliselle tasolle enää tulla.

 

Tärkeää on myös kehittää julkista liikennettä, liikenneyhteyksiä ja logistiikkamahdollisuuksia maanteillä.

Moottoritiet vetävät tällä hetkellä kohtuudella, mutta valtateillä on isojenkin kaupunkien välillä kasvukolmion sisällä jo tukkoisempaa.

Valtion tierahojen soisi suuntautuvan sinne, missä liikennepaine on suurin – ei esimerkiksi aluepoliittisin perustein.

 

Aluekehittämisen konsulttitoimiston MDI:n ennuste kertoo myös sen, että kasvukeskusten vetovoimaa vahvistaa asuntolainoituksen lainalaisuudet. Asunnon rahoittajaa kiinnostaa ensisijaisesti lainan takaisinmaksu eli käytännössä ihmisten työllistymismahdollisuudet.

Niinpä rahoittajien kiinnostus keskittyy kasvukeskuksiin tai hyvien liikenneyhteyksien päässä oleviin kaupunkeihin.