fbpx
Pääkirjoitukset

Kasvumoottorit ärjyvät seutujen kilvanajossa

Aluekehityksen marssijärjestys on viime vuosina kompastellut, kun tahtilaji on finanssikriisissä muuttunut. Talouden mollivuosien aikana pääkaupunkiseudun ja isojen yliopistokaupunkien rinnalle ovat pinnineet vahvat maakuntamoottorit.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI summaa nyt, että Suomessa on tusinan verran hyvässä vireessä olevia kaupunkiseutuja, kasvumoottoreita, joiden joukossa Hämeenlinna on komeasti seitsemäs.

Maakuntamme seutujen sijoitukset eivät suuresti yllätä. Maakunnan veturi Hämeenlinna on onnistunut hyödyntämään laajan metropolialueen ja HHT-kasvukäytävän vetoapua, Riihimäen seutu ei 20. sijalla niinkään.

Vuodesta 2008 saakka Forssan seutua on kurittanut työpaikkojen ja asukkaiden kato, mistä tuloksena vasta 30. sija. Taakse jäi sentään moni entinen menestysseutu kuten Äänekoski, Raahe, Salo ja Imatra.

Kanta-Hämeen valtteihin on luettava hyvä saavutettavuus ja asuinympäristö. Päättäjien tulevaisuudenusko luo odotuksia.

Aluerakenteen kannalta on hyvä, että jokaisella suuralueella Suomessa on ainakin yksi vahva ja muutama muu hyvin pärjäävä kaupunkiseutu.

Entisten menestyjien notkahdus osoittaa, että suhdanteiden muuttuessa on reagoitava ripeästi. Hyvä aluekehityssijoitus saa lämmittää hetken, mutta sitten on taas puntaroitava kehityssuuntia ja luotava uusia avauksia.

Heikko sijoitus on hälytysmerkki kääriä hihat. Tarvitaan innovatiivista yrittämistä ja sitä tukevaa ketterää elinvoimapolitiikkaa. Kytkeytyminen kasvukeskuksen ja valtaväylien imuun auttaa.

Muuttoliikkeen selättämisessä ratkaisevia ovat työpaikat ja paikalliset vetovoimatekijät. On ponnistettava kunkin alueen aidoista vahvuuksista.

Vahvuuksien hionnassa on pulmansa. Kaikki maakunnat tuntuvat nyt kurottavan biotalouden ja cleantechin suuntaan, mutta onneksi sisällössä on sentään eri painotuksia.

Perinteistä teollisuutta maakunnat mielivät jalostaa bio-, digi- ja kiertotalouden avulla. Seudut puhuvat elinvoimasta, saavutettavuudesta ja hyvistä palveluista. Suunnitelmat kuulostavat liiankin tutuilta. Mustille hevosille olisi tilausta.

Tasan eivät ole Suomen seutukunnilla onnen lahjat, mutta omalla, ketterällä ja oikea-aikaisella tekemisellä voi ponnistaa hyväosaisten rinnalle ja ohikin.

Menot