Pääkirjoitukset

Kasvun hakeminen aina positiivinen merkki

Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksen mukaan teollisuuden pitkään odotettu toipuminen kasvun tielle on toteutumassa. Suomessa huolta aiheuttaa kuitenkin edelleen viennin vaatimaton kehitys.

Investoinnit ja muut suuret hankkeet piristävät kotimaan taloutta, mutta lisää tarvitaan, kun Suomi kirii kilpailijoitaan kiinni.

Teknologiateollisuuden tuoreen katsauksen anti on samansuuntainen suuryrityksiä luodanneen selvityksen kanssa.

Aalto-yliopiston ja OP-ryhmän toteuttaman laajan tutkimuksen mukaan entistä useampi iso yritys keskittyy tulevaisuudessa investointeihin, toimintansa laajentamiseen ja kehittämiseen.

Työelämäprofessori Pekka Mattila maalailee jopa, että suomalaisten yritysten itseluottamus ja taistelutahto on kaikin tavoin parantunut.

Kasvun hakeminen ainaisten leikkausten, säästöjen ja tehostamisen sijaan on lähtökohtaisesti positiivinen uutinen. Selvitykseen vastanneet toimitus- sekä talous- ja rahoitusjohtajat tietävät, mihin suuntaan suuret yritykset ovat menossa, ja millaiset ovat lähiajan näkymät.

Toivoa sopii, että suuryritysten tunnelmat heijastelevat tuntoja laajemminkin Suomessa. Jo moni ennustelaitos on joka tapauksessa julistanut taantuman taaksejääneeksi elämäksi.

Muutama kysymysmerkki sekä Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksesta että suuryritystutkimuksesta löytyy.

Jälkimmäinen tehtiin aikana, jolloin Yhdysvaltojen presidentinvaalin tulos ei ollut vielä selvillä. Protektionismin kasvu ei tee hyvää maailmantalouden kasvuodotuksille.

Suhdannekatsauksessa puolestaan muistutetaan, että Suomen talous on yhä heikossa hapessa ja näkymä monesta syystä epävarma.

Siksi Teknologiateollisuudessa toivotaan, että meneillään olevat neuvottelut uudesta työmarkkinamallista johtaisivat tulokseen ja että vientiliittojen malli ohjaisi myös muiden sopimusalojen neuvotteluita.

Suuryritysten johtajilla on myös myönteinen näkemys kilpailukykysopimuksesta ja sen tulevista vaikutuksista. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta nimittäin uskoo, että työn hintaa leikkaava sopimus on yrityksen toiminnan kannalta positiivinen asia.

Aikanaan tämän pitäisi näkyä myös viimeisellä rivillä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic